17 Μαρτίου 2012

'Eνεση ρευστότητας 15 με 20 δισ. στις τράπεζες

Σημαντική ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ μετά τη συμφωνία για το PSI προχώρησε σε ανατιμολόγηση των ενεχύρων (δηλαδή διαφόρων ομολόγων) που έχουν καταθέσει σε αυτήν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να παίρνουν ρευστότητα.
Η ΕΚΤ βελτίωσε τις αξιολογήσεις των ενεχύρων , όπως έκαναν πρόσφατα και οι οίκοι αξιολόγησης, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα περίπου 15 με 20 δισ. ευρώ ρευστότητας.


Οι ελληνικές τράπεζες –όπως φυσικά και το Δημόσιο- είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και ταυτόχρονα δέχονται συνεχή πίεση από τη μείωση των καταθέσεων. Η κύρια αν όχι μοναδική πηγή ρευστότητας που έχουν σήμερα είναι από την ΕΚΤ άμεσα με ενέχυρο διάφορους τίτλους, και έμμεσα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος με το Emergency Liquidity Assistance (ΕLA).

Κάθε φορά που η Ελλάδα υποβαθμιζόταν η ΕΚΤ μείωνε ανάλογα τις αξίες των ενεχύρων αποσύροντας μέρος της ρευστότητας που είχε χορηγήσει στις τράπεζες. . Με το PSΙ οι προοπτικές της χώρας βελτιώθηκαν και άρχισαν οι αναβαθμίσεις. Ετσι «πέφτουν» στο τραπεζικό σύστημα περίπου 15-20 δισ.. Ευρώ γεγονός που είναι μεγάλη ανάσα, καθώς ένα μέρος από τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσει ανάγκες της αγοράς.