08 Μαρτίου 2012

Λιμάνι της αγωνίας:συνολική και όχι αποσπασματική πολιτική για τους άστεγους

Από την προηγούμενη εβδομάδα είναι σε εξέλιξη προσπάθεια εκκένωσης του ισογείου χώρου του Πύργου, στον οποίο ο Δήμος Πειραιά φιλοξενούσε άστεγους συνανθρώπους μας.
Σήμερα από νωρίς το πρωί ,οι δημοτικές υπηρεσίες επιδιώκουν την εκδίωξη των αστέγων και μάλιστα παρά την κακοκαιρία που επικρατεί και η οποία, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις,  θα συνεχιστεί.
Δυστυχώς, αυτό είναι το αποτέλεσμα των πρόχειρων και για λόγους εντυπωσιασμού ενεργειών.


Διότι πράγματι όφειλε ο Δήμος να παραχωρήσει στέγη στους άστεγους κατά τη διάρκεια των μεγάλων κρύων, αλλά αυτό απαιτούσε και  κατάλληλο σχεδιασμό, δηλ. στοιχειώδη υποδομή και πρόβλεψη για τις μελλοντικές ενέργειες. Οι άνθρωποι που κατέφυγαν στον Πύργο δεν είναι «αντικείμενα» που τώρα μπορεί κανείς να τους δείξει την έξοδο.

Στον Πύργο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 20 άτομα κάθε ηλικίας, τα οποία έχουν καταφέρει να συνυπάρχουν αρμονικά και να διατηρούν το χώρο, όπου φιλοξενούνται, σε  αξιοπρεπέστατη κατάσταση. Μαζί με άλλους αλληλέγγυους συμπολίτες μας και πάντοτε σε συνεννόηση με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στον Πύργο, προσπαθούμε να βρούμε μια μόνιμη και μακροπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η λύση δε μπορεί να συνίσταται στο να βρεθούν ξανά αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο.

Αντίθετα, επιβάλλεται να υποβληθούν στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια είτε στο ξενώνα αστέγων, είτε σε  κάποιο άλλο μέρος που πληροί τις προϋποθέσεις να φιλοξενηθούν, όχι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όσο καθένας από αυτούς το χρειάζεται και το θέλει. Ενώ, παράλληλα θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες για την επανένταξη τους, αν ο Δήμος θέλει πράγματι ν’ ασκήσει κοινωνική πολιτική στον Πειραιά. Το να ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους αυτούς λίγες μέρες το χρόνο, δε δίνει λύση στο πρόβλημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν εξαντλείται στο να μην πεθάνουν απ’ το κρύο, αλλά στο να επιβιώνουν αξιοπρεπώς.

Να γίνει λοιπόν ξεκάθαρο στους ανθρώπους που «φιλοξενούνται» στον Πύργο, ότι: Α. Υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξετάσεις και μετά το πέρας αυτών, εφόσον δεν χρειάζονται νοσηλεία, μπορεί όποιος επιθυμεί να διαμείνει στο ξενώνα αστέγων για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται .

Β. Δε θα βρεθεί κανείς στο δρόμο, αν δεν βρεθεί κατάλυμα.

Γ. Δε θα εκδιωχθεί κανείς όσο διάστημα χρειαστεί να είναι στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Δ. Απαιτούμε μια συνολική και όχι μια αποσπασματική κοινωνική πολιτική για το ζήτημα των αστέγων στην πόλη μας.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι δε θα ανεχτεί κανένα άστεγο στην πόλη μας.

Πως δικαιολογείται τώρα η βιασύνη του και η αποφασιστικότητά του για το αντίθετο;

                                                                       

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ