24 Μαρτίου 2012

Κώστας Ρεσβάνης: πολιτικό μόρφωμα η ΔΗΜΑΡ

 Απάντηση σε διάφορα δημοσιεύματα που είχαν σχέση με τη συμμέτοχη του τ.υποψήφιου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά κ.Κωνσταντίνου Ρεσβάνη, πήραμε και δημοσιεύουμε. .
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Με αφορμή δημοσιεύματα, που όπως πληροφορούμαι τον τελευταίο καιρό αναρτώνται σε σελίδες ηλεκτρονικού τύπου (μηδενικής σχεδόν επισκεψιμότητας), είμαι υποχρεωμένος εντούτοις να τονίσω τα ακόλουθα:
ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΖΗΤΗΣΑ, ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΥΠΕΒΑΛΑ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ".
ΒΕΒΑΙΩΣ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΕ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
.
Άλλως τε, όλες τις φορές που έθεσα υποψηφιότητα κατά την πολιτική μου διαδρομή ήταν κατόπιν προσκλήσεως του ενδιαφερόμενου φορέα και όχι κατόπιν δικής μου αιτήσεως ή πρωτοβουλίας.

Είναι γεγονός πως από τον Ιούνιο του 2011 δέχθηκα βολιδοσκοπήσεις από εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί η προσχώρηση μου στους συνδυασμούς τους. Αρνήθηκα ευθέως και οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν. Από τον Νοέμβριο του 2011 δέχθηκα στο Δικηγορικό μου γραφείο, κατόπιν ραντεβού, 7 επισκέψεις του κ. Ν. Γαλανού, υπ. Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα κατήρχετο στις εκλογές με φορέα ονόματι "Ελεύθεροι Πολίτες".
Κατόπιν επανηλλειμμένων προσκλήσεων, συναντήθηκα 3 φορές στα Γραφεία του εν λόγω φορέα με επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Β. Οικονόμου (Βουλευτή ανεξάρτητο), Ν. Γαλανό, Μάκη Γιομπαζολιά και δύο άλλους κυρίους των οποίων δεν συγκράτησα τα ονόματα.

Μου προσεφέρθη η θέση μου ως υποψηφίου Βουλευτού της Α' Πειραιώς καθώς και η θέση του Νομικού Συμβούλου στην Εκλογική Επιτροπή του ενιαίου φορέα. Συμφωνήθηκε μάλιστα, μετά από πρόταση του κ. Γαλανού, οι συνεδριάσεις της εν λόγω επιτροπής, που θα είχε σαν κύριο έργο την τελική έγκριση των υποψηφιοτήτων των "Ελευθέρων Πολιτών", να τελούνται στο Δικηγορικό μου Γραφείο (Κ. Παλαιολόγου 5, Πειραιάς). Επιφυλάχθηκα να απαντήσω ως προς την υποψηφιότητά μου. Εισηγήθηκα όμως ότι τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στα υπό κατάρτιση ψηφοδέλτια, λόγω των τωρινών πολιτικών συνθηκών, πρέπει να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία της κοινωνίας, μία άριστη κοινωνική και μορφωτική παρουσία, οπωσδήποτε να μην είναι ανεπάγγελτοι και με δείγματα πολιτικού καιροσκοπισμού, προκειμένου να μπορέσω να συμμετάσχω μαζί τους σε κοινές πολιτικές προσπάθειες.
Υπενθυμίζω πως δεν υπήρξα όψιμος πολέμιος των συμφωνιών του μνημονίου αλλά ακόμη και ως μέλος του ΠΑΣΟΚ διεφώνησα ήδη εξαρχής από την υπογραφή του Μνημονίου 1 και για το λόγο αυτό στις Περιφερειακές εκλογές του 2010 προσκλήθηκα από το "'Αρμα Πολιτών" να θέσω υποψηφιότητα ως Περιφερειακός Σύμβουλος. Κατέκτησα μάλιστα στον Πειραιά την 4η θέση. Παράλληλα, συνέχισα να λειτουργώ στα όργανα του Κινήματος συμμετέχοντας ενεργά σε ό,τι μου ζητήθηκε, είτε στο νομικό είτε στο πολιτικό πεδίο.
Φυσικά, ως εκ τούτου, μετείχα στην προ μίας εβδομάδας εκλογή Προέδρου του Κινήματος. Υπέρ άλλως τε του προσώπου του τωρινού Προέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου, είχα ταχθεί ως γνωστό και το 2007 στην τότε σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση.

Όσον αφορά στη ΔΗΜΑΡ και τους "Ελεύθερους Πολίτες", είχα διακρίνει ήδη από τον Ιανουάριο πως γίνεται προσπάθεια μικροπολιτικής εκλογικής ανόδου μέσω διφορούμενων και νεφελωδών πλέον πολιτικών θέσεων αλλά και προσχωρήσεως διαγραμμένων ή ανεξάρτητων βουλευτών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ως να προέρχονται από παρθενογένεση.

Ως εκ τούτου, έκρινα ότι τα δεδομένα που είχα θέσει ως επιστήμων και πολιτικός έχουν εκφύγει των αρχών μου και των αξιακών μου συστημάτων, μετατρέποντας ένα Κόμμα που πρέπει να στηρίζεται σε καθαρά ιδεολογικά υπόβαθρα και πολιτικές πλατφόρμες, σ'ένα πολιτικό μόρφωμα και σε μια απλή κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε βρει την πόρτα ανοικτή.

Ο διαγκωνισμός των προσερχομένων, γίνεται όχι πλέον για ιδεολογικούς λόγους, αλλά απλά και μόνο για ωφελιμιστικούς και καιροσκοπικούς σκοπούς, δηλαδή την κατάκτηση μίας βουλευτικής έδρας για την οποία ως γνωστό στις πολυεδρικές περιφέρειες αρκεί ένας απειροελάχιστος αριθμός ψήφων.

Εξ όλων των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2012 οπότε με δική μου πρωτοβουλία διέκοψα οποιαδήποτε επαφή με τον άνω χώρο, οι όλες διεργασίες που εκεί διαδραματίζονται με αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Πειραιάς 23.3.2012


Κωνσταντίνος Στ. Ρεσβάνης Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και Συμβουλίω Επικρατείας,
Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς,
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς 2007-2010,
Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς 2008-2011.