14 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση Καρύδη για την Ψυττάλεια

Με νέα ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επαναφέρει το θέμα της μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων από δήμους της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια ο Δημήτρης Καρύδης.Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Πειραιά και Νήσων υπογραμμίζει τη σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση που συνιστά η επιλογή αυτή που προωθεί η ΕΥΔΑΠ
 και ρωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να την υιοθετήσει ή να προκρίνει τη λύση κατασκευής περιφερειακών κέντρων επεξεργασίας λυμάτων, που είναι περιβαλλοντικά και ενεργειακά πιο συμφέρουσα.

Σημειώνεται πως πριν έναν περίπου μήνα δέκα βουλευτές της Α' και της Β' Πειραιά (εξαίρεση αποτέλεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ) συνυπέγραψαν ερώτηση για το ίδιο θέμα, αλλά όπως φαίνεται και από την νέα ερώτηση του κ. Καρύδη εισέπραξαν από τον υπουργό αοριστολογίες. Με αποτέλεσμα ο Δ. Καρύδης να επανέρχεται στο θέμα. Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:
«Με την Α.Π. 5597 στην από 9.2.2012 ερώτηση μας, δέκα (10) Βουλευτές της Α΄ & Β΄ Πειραιά, διατυπώσαμε τις σοβαρές ανησυχίες των φορέων και κατοίκων του Πειραιά και των Νήσων του Αργοσαρωνικού, για την μεταφορά και επεξεργασία των λυμάτων δήμων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια.
Η απάντηση σας ( έγγραφο σας Α.Π. 7272 Β, 1.3.2012) και τα έγγραφα των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ που την συνοδεύον δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε και κύρια αν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνεται μια τέτοια λύση.Από τις απαντήσεις των δύο υπηρεσιών προκύπτουν τα εξής :
Η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, η οποία είναι αρμόδια για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, αναφέρει ρητά στο έγγραφο της (Α.Π.196021, 14.2.2012) ότι δεν έχει κατατεθεί φάκελος περιβαλλοντικής μελέτης για την μεταφορά λυμάτων από δήμους της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας.Αντίθετα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με το Α.Π.105143, 17.2.2012 έγγραφο της, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο δήμος Σαρωνικού έχει καταθέσει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠΠΕΡΑΑ) ευθύνης του ΥΠΕΚΑ, προτάσεις χρηματοδότησης έργων αποχέτευσης στις Δημοτικές Κοινότητες του (Καλυβίων, Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας) και οι οποίες βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης.
Όμως, μετά την πρόσφατη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού, ανακαλεί προηγούμενη απόφασή του για εγκατάσταση ΚΕΛ στη θέση Γερακίνα και σύνδεση των περιοχών του με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Ως εκ τούτου, ζητήθηκαν από τον Δήμο συμπληρωματικά στοιχεία για όλες τις αλλαγές αυτές ώστε να γίνει δυνατή συνέχιση της αξιολόγησης και ένταξη του έργου στο ΕΠΠΕΡΑΑ με τελική λύση, την μεταφορά και επεξεργασία των λυμάτων από την Ψυτάλλεια.Τα νέα αυτά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για περαιτέρω επιβάρυνση των περιοχών του Πειραιά από την μεταφορά και επεξεργασία άγνωστης ποσότητας λυμάτων από δήμους της Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια.
Το τραγικότερο όλων, είναι ότι επί της ουσίας δεν δίνεται καμιά ουσιαστική απάντηση για τις αυθαίρετες αποφάσεις της ΕΥΔΑΠ στο συγκεκριμένο θέμα της μεταφοράς λυμάτων στην Ψυτάλλεια από τους δήμους της Ανατολικής Αττικής.
Οι αόριστες και ασαφείς απαντήσεις που συσκοτίζουν τα προβλήματα, υποβαθμίζουν το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, των κοινωνικών φορέων, των Δήμων, των Αντιπεριφερειών Πειραιά και Νήσων να γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι αντιδράσεις και να χάνεται κάθε αξιοπιστία στην πολιτική του.
Ερωτάται εκ νέου ο κ. Υπουργός:
1. Με βάση ποιο Περιφερειακό Σχεδιασμό αποφασίζεται η μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων δήμων Ανατολικής Αττικής από το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας; Πότε υιοθετήθηκε ο Σχεδιασμός αυτός; Τι προβλέπει για το σύνολο της Ανατολικής Αττικής; Σε ποιο βαθμό έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα;
2. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με την ΚΥΑ 140774/11.6.2009 με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και αποτελεί στην ουσία άδεια λειτουργίας του ΚΕΛ της Ψυτάλλειας;
3. Ενώ γνωστοί καθηγητές υποστηρίζουν ότι το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας έχει πλησιάσει τα όρια σχεδιασμού του και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η διάθεση της αποξηραμένης λάσπης, γιατί αποφασίζεται η επιβάρυνσή του με φορτία από το άλλο άκρο της Αττικής;
4. Είστε σύμφωνος με το γεγονός ότι το Δ. Σ. της ΕΥΔΑΠ Α. Ε. στην συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου 2012, πιστοποιεί ως καλλίτερη και ορθότερη περιβαλλοντικά λύση την κατασκευή ΚΕΛ στην Π. Φώκαια, κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ παρόλα αυτά, με δικαιολογία ότι αρνείται ο Δήμος Σαρωνικού, αποφασίζει να μεταφέρει τα λύματα της περιοχής στην Ψυτάλλεια;
5. Προτίθεστε να ζητήσετε την ακύρωση της αυθαίρετης και απαράδεκτης αυτής απόφασης του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ που ελήφθη χωρίς κανένα διάλογο με τους φορείς της ευρύτερης περιφέρειας Πειραιά;
6. Θα επιτρέψετε την συνέχιση της αξιολόγησης των προτάσεων του δήμου Σαρωνικού, για την χρηματοδότηση της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις δημοτικές του Κοινότητες, στο βαθμό που ο ίδιος ο δήμος έχει ανατρέψει τον αρχικό του σχεδιασμό και προτείνει στην ουσία ένα νέο έργο;»