13 Μαρτίου 2012

Με ζημιές 51,2 εκ. ευρώ η χρήση του 2010 για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Ισολογισμός και οι Οικονομικές Καταστάσεις Χρήσης έτους 2010 του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Τριανδρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της εξ αναβολής Ειδικής Συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση, η χρήση του 2010 έκλεισε με ζημίες της τάξης των 51,2 εκ. Ευρώ (έναντι 3,7 εκ. Ευρώ για το έτος 2009). Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου, αυτό εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου δημιουργούσε 14,2 Ευρώ λειτουργικό έλλειμμα για κάθε 100 Ευρώ λειτουργικών εσόδων (έναντι 6,5 Ευρώ λειτουργικό έλλειμμα για τη χρήση του 2009), όπως προκύπτει από την Κατάσταση Αποτελεσμάτων.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων, που πραγματοποίησαν ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάϊ Καπόν και ο επικεφαλής των Ορκωτών Ελεγκτών του Δήμου Θεσσαλονίκης (Grant Thornton-Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων) κ. Δημήτρης Τζανάκης, σημειώθηκε πως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην σύνταξη του Ισολογισμού και των Οικονομικών Καταστάσεων για το έτος 2010 οφείλεται στην απουσία μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος έως και τις 31/12/2010. Όπως αναφέρθηκε, το αποτέλεσμα ήταν οι Ορκωτοί Ελεγκτές του Δήμου Θεσσαλονίκης να χρειαστούν περισσότερους από επτά μήνες για τη συλλογή και διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, από τον Ισολογισμό του 2010 προκύπτει πως στις 31/12/2010 ο Δήμος Θεσσαλονίκης όφειλε 2,5 φορές τα χρήματα που απαιτούσε. Αναλυτικά, ο Δήμος χρωστούσε 39,5 εκ. Ευρώ σε Δάνεια, 28 εκ. Ευρώ σε Προμηθευτές, 44,8 εκ. Ευρώ σε Πιστωτές (εκ των οποίων τα 38 εκ. Ευρώ για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων) και 7,2 εκ. Ευρώ από μη καταβολή φόρων. Έτσι, το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων του Δήμου προς Τρίτους στις 31/12/2012 ανερχόταν σε 119,5 εκ. Ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, στον Ισολογισμό του 2010 δεν αποτυπώνονται και δεν συνυπολογίζονται στις οφειλές του Δήμου έως και την 31/12/2010 οι ενδεχόμενες οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της υπόθεσης της υπεξαίρεσης, καθώς οι Ορκωτοί Ελεγκτές συνεχίζουν τη διερεύνηση προκειμένου να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν αυτές οι οφειλές. Σχετικά αποτελέσματα αναμένονται εντός του επόμενου τριμήνου.
Κατά την διοίκηση του δήμου, ο Ισολογισμός του 2010 για πρώτη φορά απεικονίζει τις υποχρεώσεις του Δήμου από απαλλοτριώσεις, τις υποχρεώσεις από τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ενώ επίσης για πρώτη φορά περιλαμβάνει προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων για βεβαιωμένες οφειλές ιδιωτών, εξορθολογίζοντας την τελική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων:
  • το Πάγιο Ενεργητικό του Δήμου Θεσσαλονίκης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, αυξήθηκε από τα 382 εκατομμύρια ευρώ περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ
  • τα κυκλοφορούντα αποθέματα μειώθηκαν από τα 3,620 εκατομμύρια στα περίπου 2,9 εκατομμύρια ευρώ
  • αυξήθηκαν το 2010 οι απαιτήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά 5 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή από τα 52,87 εκατομμύρια ευρώ στα 57,306 εκατομμύρια ευρώ και αντιθέτως μειώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου από τα 13,138 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 6,554 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.
Στα βασικά στοιχεία του παθητικού:
  • τα ίδια κεφάλαια του Δήμου Θεσσαλονίκης μειώθηκαν λόγω των αυξημένων ζημιών από τα 388 εκατομμύρια ευρώ στα 340 εκατομμύρια ευρώ.
  • οι προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία αυξήθηκαν από τις 900.000 ευρώ το 2009 αρχικά στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ το 2010 και στη συνέχεια αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με άλλες προβλέψεις που έγιναν να αυξηθούν στο σύνολο των προβλέψεων από 900.000 ευρώ το 2009 στα 3,580 εκατομμύρια ευρώ το 2010.
Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου που περιλαμβάνουν:
  • δάνεια τραπεζών, ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και άλλες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που έρχονται από κληροδοτήματα μειώθηκαν από τα 43,5 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου στο τέλος του 2010.
  • Αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές από 24 εκατομμύρια ευρώ στα 28 εκατομμύρια ευρώ, επίσης οι υποχρεώσεις από φόρους και τέλη από 2 εκατομμύρια ευρώ στα 23,8 εκατομμύρια ευρώ και τέλος οι υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία από 14,5 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 15,1 εκατομμύρια ευρώ το 2010.
  • Μειώθηκαν οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες την επόμενη χρήση, δηλαδή οι δόσεις των δανείων που κατεβλήθησαν το 2010 από τα 4,012 εκατομμύρια ευρώ στα 3,844 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης των επιτοκίων και επίσης αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις, οι μισθωτές διάφοροι από 6,817 εκατομμύρια ευρώ στα 44,836 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ.Μπουτάρης, «ο Ισολογισμός του 2010 έχει ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό: η κατάρτισή του βασίστηκε στην πρωτοφανή για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαδικασία της ενδελεχούς μελέτης από Ορκωτούς Λογιστές και εξειδικευμένους Νομικούς της πραγματικής οικονομικής θέσης του Δήμου μας. Μμε αυτά τα χαρακτηριστικά της δέουσας επιμέλειας που φέρει, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε σαφή εικόνα των οικονομικών υποχρεώσεων και άρα και δυνατοτήτων του Δήμου. Τραβάμε με αυτόν τον τρόπο μια καθαρή γραμμή μεταξύ του χθες και του σήμερα σε δύο επίπεδα. Πρώτον στο επίπεδο της αυστηρά επαγγελματικής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου. Δεύτερον, στο επίπεδο της διαμόρφωσης και υλοποίησης των προτεραιοτήτων του Δήμου με βάση τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε πως αυτή η νέα αρχή στη σύνταξη των Ισολογισμών και των Οικονομικών Καταστάσεων με ορθολογικό, επαγγελματικό και αδιάβλητο τρόπο θα αποτελέσει τη νέα βάση πάνω στην οποία κάθε Διοίκηση του Δήμου θα μπορέσει να απεικονίσει την οικονομική θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης, μακριά από τα «μπακαλοτέφτερα».
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, κατά την τοποθέτησή του, παρουσιάζοντας τον Ισολογισμό του 2010 στο Σώμα, επισήμανε τη σκέψη της Διοίκησης του Δήμου να στραφεί νομικά εναντίον της προηγούμενης εταιρίας των Ορκωτών Λογιστών που είχε την ευθύνη για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων και των Ισολογισμών του Δήμου Θεσσαλονίκης έως και τις 31/12/2010 για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της και για θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με μη εκπλήρωση των όρων της συμβατικής υποχρέωσης που είχε η συγκεκριμένη εταιρία απέναντι στο Δήμο.
«Προκύπτει σαφής δυσλειτουργία τόσο των οικονομικών υπηρεσιών όσο και των έως 31/12/2010 Ορκωτών Ελεγκτών του Δήμου Θεσσαλονίκης εξαιτίας της παράλληλης χρήσης δύο ανεξάρτητων συστημάτων απλογραφικού και διπλογραφικού. Επιπλέον, η απουσία μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς δεν γινόταν άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων του Δήμου, δυσχεραίνοντας όλες τις ελεγκτικές επαληθεύσεις, και καθιστώντας αδύνατη την ορθή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Έτσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε σε λειτουργικά ελλείμματα, ολοένα αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια, τα οποία, όμως, δεν αποτυπώνονταν σωστά στις Οικονομικές Καταστάσεις», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ο Χασδάι Καπόν.