03 Μαρτίου 2012

Ανακοινώθηκε το Σχέδιο Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2013


Οι περιφέρειες Νορ Πα ντε Καλέ (Γαλλία), Νότιας Δανίας και Στυρίας (Αυστρία) ανακηρύχθηκαν Ευρωπαϊκές Επιχειρηματικές Περιφέρειες για το έτος 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Επιτροπής των Περιφερειών επιβραβεύει τις περιφέρειες της ΕΕ που επιδεικνύουν εξαιρετική και ρηξικέλευθη επιχειρηματική στρατηγική, ανεξαρτήτως του μεγέθους, της οικονομικής ευρωστίας και των ικανοτήτων τους.


Μια κριτική επιτροπή υπό την Πρόεδρο της ΕτΠ, κ. Mercedes Bresso, συνήλθε στις 15 Δεκεμβρίου και ανέδειξε τις τρεις νικήτριες περιφέρειες. Σύμφωνα με την επιτροπή, η γαλλική περιφέρεια του Νορ Πα ντε Καλέ διακρίθηκε για τα αξιόπιστα περιφερειακά προγράμματα καινοτομίας της· προγράμματα με ξεκάθαρους στόχους, σημαντική συνεργασία των εταίρων, σαφή προσήλωση στον στόχο της υλοποίησης της Small Business Act για την Ευρώπη και ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας που συνιστά για την περιφερειακή πολιτική το σήμα της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας.

Η υποψηφιότητα της Νότιας Δανίας περιλάμβανε λεπτομερή ανάλυση των επιχειρηματικών ελλείψεων και των περιθωρίων βελτίωσης, ένα άρτιο σχέδιο δράσης με τρεις βασικές παραμέτρους, σαφώς ορισμένα πεδία επιχειρηματικής αριστείας, καθώς και ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2013 με μονοαπευθυντικές διαδικασίες.

Το αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας παρουσίασε μια διεξοδική συνολική στρατηγική ενταγμένη στο πλαίσιο των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με έμφαση στην κοινωνική διάσταση, στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τους μετανάστες, στη δέσμευση για την υλοποίηση μια πολιτικής εξειδίκευσης, καθώς και στις εταιρικές σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, ιδιαίτερα θετική εντύπωση στην κριτική επιτροπή έκαναν οι ιδέες της Στυρίας σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Περιφερειών.