10 Μαρτίου 2012

Ο δασάρχης κροίσος, η εκατομμυριούχος δικαστικός και οι πλούσιοι της πολεοδομίας

Όργιο «μαύρου» χρήματος εντόπισαν οι άνδρες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) σε τραπεζικούς λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έκρυβαν στις καταθέσεις τους περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ.
Το έγγραφο του υπουργείου κατατέθηκε στην Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπεντενιώτη ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει « το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και η ηθική και κοινωνική» συμπληρώνει ότι «η διαφθορά αγγίζει το
10% του ΑΕΠ ενώ η παραοικονομία που αθροίζεται με την διαφθορά φθάνει το 35% του ΑΕΠ» ενώ ζητά να δρομολογηθούν «οι νόμιμες διαδικασίες πλειστηριασμών και κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας ώστε να επανέλθουν στα ταμεία του δημοσίου τα αδικαιολογήτως και παρανόμως αποκτηθέντα χρήματα».
Υπάλληλοι πολεοδομιών οι «αρχιερείς» της διαφθοράςΤο αρνητικό ρεκόρ με τους περισσότερους «διεφθαρμένους» υπαλλήλους ανήκει στην υπηρεσία Πολεοδομίας. Συγκεκριμένα, πέντε περιπτώσεις από τις δεκατρείς στις οποίες αναφέρεται το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν σε προϊστάμενους πολεοδομικών υπηρεσιών όλης της χώρας σε λογαριασμούς των οποίων εντοπίστηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ δίχως να δικαιολογούνται.
Ειδικότερα:
- Μετά από σχετική καταγγελία, οι επιθεωρητές εντόπισαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλου πολεοδομίας νησιωτικού νομού «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 1.563.355 ευρώ. Το αποτέλεσμα των ερευνών είχε ως συνέπεια η εφορία να βεβαιώσει φόρους που πρέπει να πληρώσει ο επίορκος υπάλληλος ύψους 330.561,47 ευρώ
- Το ίδιο συνέβη και με πρώην Διευθυντή της Πολεοδομίας νησιωτικού νομού ο οποίος εμφάνισε «αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 609.382 ευρώ, του επιβλήθηκε ποινή παύσης και τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία». Επιπροσθέτως, η εφορία του καταλόγισε φόρους και προσαυξήσεις ύψους 877.832,06 ευρώ ενώ το δικαστήριο του απαγόρευση την έξοδο από την χώρα.
- Σε τραπεζικούς λογαριασμούς προϊστάμενου πολεοδομίας της Δυτικής Ελλάδας εντοπίστηκαν «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 607.637 ευρώ
- Άλλος προϊστάμενος πολεοδομίας Δήμου της Αττικής πιάστηκε με αποταμιεύσεις ύψους 353.971,6 ευρώ τις οποίες δεν μπορεί να δικαιολογήσει
- Τέλος, υπάλληλος πολεοδομίας της Βορείου Ελλάδας εντοπίστηκε να φυλάσσει στους λογαριασμούς του 61.296,10 ευρώ, τα οποία όχι μόνο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει αλλά εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Πολυεκατομμυριούχος υπάλληλος υπουργείου
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ έδειξαν ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς «υπαλλήλου Υπουργείου της Αθήνας εντοπίστηκαν καταθέσεις συνολικού ύψους 8.923.506,59 ευρώ που δεν αιτιολογούνται».
Κατά του πολυεκατομμυριούχου υπάλληλου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, ασκήθηκε ποινική δίωξη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «φέρεται αυτές οι καταθέσεις να αποτελούσαν επιχορηγήσεις Συνδικαλιστικών Σωματείων που ο υπάλληλος εκπροσωπούσε» χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα «το μέρος των χρημάτων που καταχράστηκε».
Δικαστική υπάλληλος με 7,9 εκατ. ευρώ
Εντύπωση προκάλεσαν στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και οι καταθέσεις δικαστικής υπαλλήλου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Αναλυτικά, σύμφωνα με τους ελέγχους «εντοπίστηκαν στους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, καταθέσεις εκτός μισθοδοσίας και τόκων, ύψους 7.965.236,64 ευρώ, κατοχή από την ίδια ή και με τον σύζυγο του συνόλου των μετοχών ανώνυμης εταιρείας και συμμετοχή της στη διοίκηση της ως άνω εταιρείας».
Τελωνιακός υπάλληλος με αδικαιολόγητες καταθέσεις
Από την ομάδα υπαλλήλων με υπέρογκες και αδικαιολόγητες καταθέσεις δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι τελωνιακοί. Συγκεκριμένα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τελωνιακού υπαλλήλου, εντοπίστηκαν μετά από τους ελέγχους των επιθεωρητών, καταθέσεις ύψους 923.554,67 ευρώ οι οποίες κρίθηκαν «αδικαιολόγητες».
Ο υπάλληλος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για το παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας» και ποινή «προστίμου 10 ημερών»!. Επιπλέον το εφετείο πλημμελημάτων Αθηνών τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή ενώ από την αρμόδια ΔΟΥ κρίθηκε ότι «ο ελεγχόμενος δεν υπέχει καμία άλλη φορολογική υποχρέωση». Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται ότι δεν έχει δημευτεί κανένα περιουσιακό στοιχείο από τον συγκεκριμένο υπάλληλο ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να απολαμβάνει τους «κόπους της εργασίας του».
Ο Κροίσος δασάρχης και ο «ποντικός» του ΟΑΕΔ
Πολυεκατομμυριούχος φαίνεται ότι έχει γίνει πρώην δασάρχης σε νησί του Σαρωνικού, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο «το συνολικό ποσό αδικαιολόγητων καταθέσεων, που προσδιορίστηκε από τον έλεγχο στην περίπτωση αυτή ανήλθε στο ποσό των 1.014.701,4 ευρώ από σύνολο καταθέσεων 4.109.449,8 ευρώ». Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αν και εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την δικαιοσύνη, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τον απάλλαξε για το συγκεκριμένο αδίκημα για να τον απολύσει πρόσφατα λόγω καταδίκης επειδή έδωσε άδεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική περιοχή και σε αρχαιολογικό χώρο! Επιπροσθέτως, σε δεύτερο πρώην προϊστάμενο δασικής υπηρεσίας νησιωτικού νομού εντοπίστηκαν 88.200 ευρώ τα οποία χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητα.
Παρακρατήσεις ενταλμάτων πληρωμής για προσωπικό όφελος φαίνεται ότι έκανε υπάλληλος του ΟΑΕΔ στου οποίου τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανιχνεύτηκαν 675.615,28 ευρώ αδικαιολόγητες καταθέσεις.
Επιπροσθέτως, από το άνοιγμα λογαριασμών προϊσταμένου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων προέκυψαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 506.059,02 ευρώ ενώ από τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων απεδείχθη ότι «δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του». Τέλος σε πρώην διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα ο οποίος έχει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ ασκήθηκε ποινή οριστικής παύσης.