19 Φεβρουαρίου 2012

Λιβύη: Ο Καντάφι έφυγε τα βασανιστήρια παρέμειναν

«Συναγερμό» για θανάτους κανταφικών στα κέντρα κράτησης της Λιβύης σημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, λέγοντας ότι έχει στη διάθεσή της αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και έχει δει κρατουμένους με ανοιχτές πληγές στο κεφάλι, τα άκρα και την πλάτη. Την ίδια στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοινώνουν ότι αποσύρονται από τη Μιζουράτα, καταγγέλλοντας ότι ζητείται από το προσωπικό τους να φροντίσουν κρατούμενους που υποβάλλονται σε βασανιστήρια ώστε να συνεχιστεί ο βασανισμός τους…
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει το βασανισμό κανταφικών σε κέντρα κράτησης της Τρίπολης, της Μιζουράτα και της Γκεριάν.
«Τα βασανιστήρια διαπράττονται από επίσημα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και από μεγάλο αριθμό ανδρών που ανήκουν σε ένοπλες πολιτοφυλακές και επιχειρούν έξω από κάθε νομικό πλαίσιο» δήλωσε εκπρόσωπος της εδρεύουσας στο Λονδίνο οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Έπειτα από όλες τις υποσχέσεις να τεθούν υπό έλεγχο τα κέντρα κράτησης, είναι τρομακτικό να εντοπίζουμε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος για τη διακοπή των βασανιστηρίων» επισήμανε την Πέμπτη η Ντονατέλα Ροβέρα.
Από την πλευρά τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποσύρονται από κέντρα κράτησης της Μιζουράτα. «Ασθενείς μάς παραδίδονταν εν μέσω της ανάκρισής τους για να τους παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες ώστε να είναι σε θέση να ανακριθούν περαιτέρω» δήλωσε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Κρίστοφερ Στόουκς σε ανακοίνωσή του. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε τραυματίες πολέμου και ασθενείς αιχμαλώτους, όχι να περιθάλπουμε επανειλημμένα τους ίδιους ασθενείς στο μεσοδιάστημα των βασανισμών τους» τόνισε.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εγείρει επανειλημμένα ανησυχίες για τα βασανιστήρια σε βάρος ανθρώπων στη Λιβύη, περιλαμβανομένων πολλών από την υποσαχάρεια Αφρική, που φέρονται να πολέμησαν στις τάξεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στην διάρκεια του εννιάμηνου εμφυλίου.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν στείλει στελέχη τους στη Μιζουράτα, περίπου 200 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου διεξήχθησαν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου, για να περιθάλψουν τραυματίες αιχμαλώτους πολέμου αλλά αντ’ αυτού τα στελέχη της κλήθηκαν να φροντίζουν ανθρώπους με πρόσφατα τραύματα από βασανιστήρια.
Η οργάνωση ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα στις αρχές στη Μιζουράτα και στον εθνικό στρατό. «Ουδεμία ενέργεια έγινε» τόνισε ο Στόουκς. «Καταλήξαμε έτσι στην απόφαση να αναστείλουμε τις ιατρικές μας δραστηριότητες στα κέντρα κράτησης» συνέχισε.
Οι καταγγελίες περί κακομεταχείρισης κι εξαφανίσεων ανθρώπων φερόμενων ως πιστών στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι έχουν προκαλέσει αμηχανία στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει δεσμευτεί να πάψει τις πρακτικές του προηγούμενου καθεστώτος και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι κατηγορίες αυτές προκαλούν επίσης ενόχληση στις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες υποστήριξαν τους εξεγερμένους εναντίον του Καντάφι και βοήθησαν να εγκαθιδρυθεί η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη και βρίσκονται τώρα συγκατηγορούμενες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.