10 Φεβρουαρίου 2012

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες

Προσδιορισμός εκκρεμούς ποσού, ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο των μέτρων και στήριξη από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, οι τρεις προϋποθέσεις. «Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις», τόνισε από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, έθεσε τρεις όρους προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη νέα ευρωπαϊκή βοήθεια.

Καταρχάς, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προσδιορίσει το εκκρεμές ποσόν των 325 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, τόνισε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να περάσει το πλήρες πακέτο των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και πως τα κόμματα που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα πρέπει να υποστηρίξουν τα μέτρα και μετά τις εκλογές.
Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε πως εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να δώσουν το «πράσινο φως» (κατά την επόμενη συνεδρίασή τους) για μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ. Τα μέτρα λιτότητας και η συμφωνία ανταλλαγής χρέους είναι βασικές προϋποθέσεις για ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση.
Τέλος, όπως αναφέρθηκε, θα αυξηθεί η επιτήρηση από την τρόικα προς την Ελλάδα για την σωστή εφαρμογή του προγράμματος.
Βενιζέλος: «Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις»
Μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στο γεγονός πως στο Eurogroup δεν πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς πολλές χώρες εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας να αναλάβει τις «ιστορικές», όπως είπε χαρακτηριστικά, ευθύνες του, τονίζοντας πως «πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις».