06 Φεβρουαρίου 2012

Περιφέρειες : εκτός ΕΣΠΑ μέσω Καλλικράτη 2 !

Την ώρα που η λέξη που κυριαρχεί απ' άκρου σ' άκρου της χώρας ως αντίδοτο στο μνημόνιο είναι «ανάπτυξη» και μάλιστα με έμφαση στην περιφέρεια, το υπουργείο Εσωτερικών με τον «Καλλικράτη 2» επιχειρεί ακριβώς το αντίθετο: Συγκεκριμένα, με το άρθρο 22 του πολυνομοσχεδίου, μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας από τις περιφέρειες, «επιστρέφει» στην κεντρική διαχείριση-εξουσία το βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής εκ μέρους τους, το ΕΣΠΑ, αναιρώντας την αναπτυξιακή στόχευση που τους έδωσε ο «Καλλικράτης» και επι της ουσίας ακυρώνοντας το ρόλο τους.
Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως από τους περιφερειάρχες
(αλλά και από τους δημάρχους που σε συνεργασία με τους αιρετούς του β΄βαθμού προσβλέπουν σ' ένα αναπτυξιακό εργαλεί και για το δικό τους τόπο) και -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο β' αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός- «δε θα περάσει». Μάλιστα, το θέμα του ΕΣΠΑ, μεταξύ άλλων ζητημάτων του «Καλλικράτη 2», θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ, σήμερα στις 9 το πρωί.
ΕΣΠΑ: Επιστροφή στις Αποκεντρωμένες
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 22 του «Καλλικράτη 2», δημιουργείται σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση ένα ταμείο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «με την επωνυμία "Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης...", το οποίο φέρει το όνομα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης και εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών» (παρ. 1).
Σκοπός και αρμοδιότητες του Ταμείου Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι, μεταξύ, άλλων και «η διαχείριση πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων φορέων του δημόσιου τομέα και άλλων νομικών προσώπων, χρηματοδοτήσεων προερχομένων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και λοιπών φορέων του εξωτερικού, οι οποίες αφορούν αναπτυξιακά προγράμματα στους τομείς αρμοδιότητας των αποκεντρωμένων διοικήσεων» (παρ. 2α).
Όσον αφορά στους πόρους, ανάμεσα στα άλλα, θα προέρχονται από «ποσοστό από τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες διαχειρίζεται και το οποίο προσδιορίζεται με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας () και έσοδα από τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ().