30 Ιανουαρίου 2012

Ανάπτυξη -ανεργία, οι στόχοι της Συνόδου Κορυφής σήμερα

Μέσα σε κλίμα γενικευμένης αναστάτωσης στο Βέλγιο λόγω της σημερινής μεγάλης Γενικής απεργίας (της πρώτης σε παρόμοια έκταση μετά το 1961) και της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας (-2) οι Βρυξέλλες υποδέχονται σήμερα την έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι αφιερωμένη στο τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ανεργίας και της ανάπτυξης.
Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και λιγότερο Πορτογαλία, Βρετανία, Γαλλία, Ουγγαρία, κ.ά, πλήττονται από την ανεργία με αιχμή τους νέους ανάμεσα στα 25-40 χρόνια όπου συχνά η ανεργία ξεπερνά το 30%.

Η ηγεσία των ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα να κινηθεί, με στόχο να βρεθούν λύσεις και να γίνουν απόπειρες ξεπεράσματος του προβλήματος της ανεργίας καθώς όλες οι ενδείξεις τείνουν να υποδεικνύουν ότι αν δεν αναστραφεί αυτή η κατάσταση σύντομα θα κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή ήπειρος από μια γιγαντιαία κοινωνική έκρηξη, απροσδιόριστων διαστάσεων και οικονομική καταστροφή.



Αν και στη Σύνοδο σήμερα αναμένεται, «εκτός προγράμματος» να συζητηθούν τα σημαντικά τρέχοντα προβλήματα της ευρωζώνης (ανάμεσά τους κυρίαρχο ρόλο έχει η Ελληνική κρίση) αλλά και οι αντιρρήσεις που προβάλλει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον σχετικά με τον «φόρο Τόμπιν» όσο και τον τρόπο που επιθυμεί να επιβάλλει η Γερμανία στα ζητήματα της «οικονομικής διακυβέρνησης», θα υπάρξει προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της ύφεσης και της ανεργίας.

Η καθυστέρηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών για την απασχόληση, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια «χαμένη γενιά», η σημερινή Σύνοδος στα συμπεράσματά της προχωρά σε ορισμένες προτάσεις από τις οποίες η μια προβλέπει τη διάθεση του ποσού των 22 δις από το κοινωνικό ταμείο, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υποβοήθηση της ανάπτυξης, που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στο σχετικό κείμενο συμπερασμάτων (που αναμένεται να γίνει αποδεκτό) αναφέρεται ότι «στόχος είναι εντός τεσσάρων μηνών από τον τερματισμό των σχολικών σπουδών οι νέοι άνθρωποι να δέχονται μια καλή πρόταση επαγγελματικής απασχόλησης, συνεχούς εκπαίδευσης, μια ευκαιρία να μάθουν μια τέχνη ή επαγγελματικής άσκησης».

Στο ίδιο κείμενο συμπερασμάτων «καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητήσει με τα κράτη-μέλη για τον τρόπο που η ίδια μαζί με κάθε χώρα θα καθορίσουν τους τρόπους πραγμάτωσης αυτής της πολιτικής». Αξίζει να σημειωθεί ότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα κεφάλαια τελικά, αλλά μερικώς αυτό παρεμποδίζεται από την αυστηρή πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες που, κυρίως, πλήττονται από την ανεργία με σκοπό να πλησιάσουν τους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής αναστέλλοντας πολιτικές ανάπτυξης.