29 Ιανουαρίου 2012

Θωράκιση απέναντι στην κρίση ζήτησε η ΚΕΔΕ

Την ανάγκη να θωρακισθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στις συνέπειες της κρίσης, τόνισαν οι σύνεδροι στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
Οι δήμαρχοι ζητούν να διασφαλισθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, να δοθεί υποστήριξη στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλει η Τ.Α. στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ απαιτεί να κατοχυρωθεί νομοθετικά η χορήγηση των 450 εκατ. ευρώ για τα οποία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.


Ζητείται να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τους πόρους της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2012, και η μηνιαία τακτική καταβολή τους.
Η κριτική στην «κεντρική διοίκηση» και η ανησυχία για τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία, απασχόλησαν το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στην Κομοτηνή.

Για «απόλυτο δογματισμό, ακαμψία και έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας από το Κέντρο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Σιμιτζής και συνέχισε: «Στο όνομα της αποτελεσματικότητας αποκλείστηκαν από τις αποφάσεις οι τοπικές κοινωνίες. Θεσπίστηκαν θεσμοί αποστεωμένοι, αυξήθηκε η γραφειοκρατία. Καθιερώθηκαν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου των αποφάσεων με τον κίνδυνο να καταργηθεί η δυνατότητα και η αρμοδιότητα των οργάνων να αποφασίζουν». Όμως, «οι δήμοι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια. Ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για μείωση των σπαταλών. Από πεδίο πειραματισμών μετατρεπόμαστε σε εφαλτήριο της οικονομίας».

Τη διάχυτη αγωνία της βορειοελλαδίτικης κοινωνίας για τις ατραπούς στις οποίες οδηγείται, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας- Θράκης Αρης Γιαννακίδης, μιλώντας για το «ντόπιο επιστημονικό δυναμικό που μεταναστεύει», γι «αυτή την περιφέρεια, όπου γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν μέσα σε τρόμο και σε ανασφάλεια και τούτη τη στιγμή, η αποβιομηχάνιση είναι έκδηλη και απτή. Η ανεργία, η φτώχεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Δημογραφική αφαίμαξη, κατρακύλα αναπτυξιακή».

Στα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΚΕΔΕ στη συνδιαλλαγή της με την κεντρική εξουσία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος τόνισε κι αυτός «την κοινή αγωνία όλων των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από πολιτικές παρατάξεις