22 Δεκεμβρίου 2011

ΑΙΓΙΝΑ:Τσαμπουκάδες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του πεζοδρόμου

Με μεγάλες εντάσεις, τσακωμούς ακόμα και τσαμπουκάδες και μια εικόνα βγαλμένη από Ελληνική τανία (όπου στη θέση του εκρηκτικού Γιώργου Φούντα ήταν ο Αγής Μαρμαρινός), ολοκληρώθηκε η τελευταία πράξη της πεζοδρόμησης της Σπύρου Ρόδη
(τουλάχιστον για τους 9 από τους 12 μήνες του έτους).
Η παράνομη (;) απόφαση
Η ανιστόρητη απόφαση επιστροφής στο παρελθόν (ας μας επιτρέψετε να έχουμε σταθερή άποψη επί του θέματος), πάρθηκε με 16 ψήφους υπέρ (εκτός από τη συμπολίτευση ψήφισαν και οι κ.κ. Πάλλης και Α. Μούρτζης), ενώ κατά ψήφισε ο κ. Γιάννης Σακκιώτης από τη συμπολίτευση και όλη η υπόλοιπη αντιπολίτευση ψήφισε κατά ή παρόν.
Η διοίκηση είτε άλλαξε τελευταία στιγμή την απόφασή της, είτε ακολούθησε τη (γνωστή σε όλους πλέον) τακτική του «βάζω κάτι παραπάνω και μετά αφαιρώ για να το παίξω καλός».
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (!) αποφάσισε για την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας να προτείνει την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων τους χειμερινούς μήνες στη Σπ. Ρόδη και την εφαρμογή του πεζοδρόμου μόνο μεταξύ 3 το μεσημέρι μέχρι 8 το απόγευμα! Τελικά η Διοίκηση ψήφισε την κατάργηση το χειμώνα και την εφαρμογή του μέτρου από 21 Ιουνίου έως 19 Σεπτεμβρίου, όπως εφαρμόζεται σήμερα (10 το πρωί έως 8 το βράδυ) και Χριστούγεννα και Πάσχα.
Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «παράνομη» από τον πρώην Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κουκούλη, καθώς παραβιάζει το άρθρο 79 και το άρθρο 82 του Κώδικα Δήμων.
Η αξία και ο συμβολισμός της Σπ. Ρόδη
Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το θέμα έχει «μεγεθυνθεί σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί». Ως ένα βαθμό έχει δίκιο. Τόσος χαμός για έναν πεζόδρομο 100 μέτρων δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει. Οι πολίτες της Αίγινας δεν έχουν αντιδράσει για άλλα και για άλλα.
Κι όμως, αυτό που βλέπει κοντόφθαλμα ο κ. Δήμαρχος είναι κυρίως τους συμβολισμούς και την ουσία της πράξης της Διοίκησης. Όταν το 2008 αποδόθηκε η Σπ. Ρόδη στους πεζούς, αποτέλεσε τη σημαία και την απαρχή μιας άλλης πολιτικής για την πόλη. Την αρχή μιας άλλης κουλτούρας, μιας προσπάθειας για αλλαγή νοοτροπίας. Για να φτιαχτεί μια πόλη φιλική στον πεζό, στον ανάπηρο, στα παιδιά. Η κατάργηση του πεζοδρόμου μετά από 3 χρόνια, δείχνει ότι οι νοοτροπίες δεν άλλαξαν. Δείχνει ξεκάθαρα ότι παρά τα όσα ευαγγελίζεται η νέα Δημοτική Αρχή, τελικά είναι υποχρεωμένη να κάνει όλο και περισσότερους συμβιβασμούς για να ικανοποιήσει τους υποστηρικτές της και κάποιους λίγους που συνεχίζουν να νομίζουν ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οφείλονται στην πεζοδρόμηση και όχι στην κρίση.
Η Δημοτική Αρχή έκανε δεκτή την πρόταση για «ψώνια με το αυτοκίνητο». Η καταφατική κίνηση του κεφαλιού του Δημάρχου κατά τη διάρκεια τοποθέτησης επαγγελματία της Σπ. Ρόδη ότι «θέλω ο πελάτης μου να σταματάει μπροστά στο μαγαζί και να παίρνει την τούρτα», ήταν το ….κερασάκι. Εκεί πείστηκε και ο τελευταίος προοδευτικός πολίτης που έτυχε να βρεθεί στην αίθουσα ότι η Αίγινα δεν αλλάζει. Είναι καταδικασμένη από τη νοοτροπία των κατοίκων της.
Και πώς να αλλάξει, όταν λίγες ώρες πριν, οι ίδιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι «μετά φόβου Θεού» ψήφισαν υπέρ των παρανομιών και των αυθαιρεσιών της Μονής Αγίας Αναστασίας όπου από 200 μέτρα που δικαιούται να χτίσει ζητάει να χτίσει πάνω από 1000;
Τα επεισόδια
Παραλίγο να μετατραπεί σε ρινγκ ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, η προσπάθεια του κ. Αγή Μαρμαρινού να επιτεθεί με γροθιές στον κ. Κώστα Γκρινέζο (τον κράταγαν οι κ.κ. Καλαφάτης και Τζίτζης Ν.).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Τα επεισόδια στην αίθουσα ξεκίνησαν πριν από την έναρξη του συγκεκριμένου θέματος. Είχε προηγηθεί μια αποβολή του κ. Αργύρη Μεθενίτη όταν έξαλλος μίλησε για το «ψυχιατρείο» του Βαθέος και το σχολείο που έγινε «μπουρδ… με κόκκινο φωτάκι». Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ζήτησε να φύγει από την αίθουσα, εκείνος δεν έφυγε, όμως δεν έγινε τίποτα περισσότερο. Κάποια στιγμή ακούστηκε ότι ο κ. Μεθενίτης ανακάλεσε τη φράση, όμως εμείς αυτό που ακούγαμε ήταν ακόμα πιο βαριές φράσεις από τον κ. Μεθενίτη.
Στη συνέχεια υπήρξε ένα έντονο επεισόδιο μεταξύ των κ.κ. Πτερούδη και Παπαργύρη. Ο κ. Παπαργύρης ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι οι μελετητές έκαναν μελέτες «καθ’ υπαγόρευσην» δηλαδή άλλαζαν τις απόψεις τους ανάλογα με τις διαθέσεις του τότε Δημάρχου. Αυτή η φράση έκανε έξαλλους τους Πτερούδη και Κουκούλη οι οποίοι ζήτησαν να ανακαλέσει τις συκοφαντίες ο πρώην πρόεδρος της Επαγγελματικής. Κάποια στιγμή ακούστηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να λέει ότι ανακάλεσε ο κ. Παπαργύρης, όμως εμείς που στεκόμασταν ακριβώς δίπλα του δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάτι τέτοιο.
Για να φτάσουμε στην κορυφαία στιγμή. Ο κ. Γκρινέζος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής, τα μέλη της Επαγγελματικής που άνηκαν στο στρατόπεδο των νικητών τους πλησίασαν και σε συνάντηση που έγινε δεσμεύτηκαν ότι δεν θα καταργηθεί ο πεζόδρομος. Ο κ. Γκρινέζος είπε ότι τους είπαν ψέμματα και ότι δεν έχουν «πολιτικό ανδρισμό». Αυτό ήταν αρκετό για να τινάξει τον κ. Αγή Μαρμαρινό από την καρέκλα του, σαν να τον τσίμπησε μύγα. Γιατί θίχθηκε τόσο πολύ ο κ. Μαρμαρινός δεν γνωρίζουμε.
Πάντως η συμπεριφορά του θύμισε Κοινοβούλιο στην Ταιβάν. «Αφήστε με να του χώσω μία» φώναζε. Μετά το διάλειμμα, ο κ. Μαρμαρινός ζήτησε «μια μεγάλη συγνώμη» για τη συμπεριφορά του. Ο πρόεδρος ζήτησε μαζί με τον Δήμαρχο «την αποβολή του κ. Γκρινέζου», ο οποίος δεν δέχθηκε να ζητήσει συγνώμη για το «πολιτικός ανδρισμός». Ίσως επειδή ο Κώστας Γκρινέζος έχει τον ανδρισμό να κρατάει τον λόγο του. Πάντως η έκφραση «πολιτικός ανδρισμός» είναι σίγουρα πολιτική και δεν έχει ως στόχο να θίξει τον ανδρισμό κανενός, έλεγε ο κ. Γκρινέζος και προκειμένου να μην συνεχιστεί το επεισόδιο, αποφάσισε να αποχωρήσει από την αίθουσα.
Όταν δεν μπορείς…
Ο κ. Σακκιώτης πάντως, καταγράφεται ως ο Δήμαρχος που απέβαλλε πολίτη από την αίθουσα. Λίγους μήνες πριν, είχε καταγραφεί ως ο Δήμαρχος που δεν άφησε πολίτη να μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και ο νεαρός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδείχθηκε αδύναμος να κρατήσει το επίπεδο της διαδικασίας. Ίσως, αν αποβάλλονταν και οι δύο να ήταν πιο δίκαιοι. Έτσι γίνεται στο ποδόσφαιρο κε Πετρίτη, γιατί να μη γίνεται και στο ρίνγκ;
Όλα αυτά πάντως έδειξαν, ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να πορευθεί μόνη στο υπόλοιπο της θητείας. Δεν επιδιώκει συναινέσεις, δεν επιδιώκει πολιτικές συμμαχίες και βέβαια υπάρχει έλλειμμα σε αυτό που ονομάζουμε «όραμα».
Μια από τις πιο αστείες στιγμές στην αίθουσα ήταν όταν ο κ. Μουτσάτσος είπε «Η Ύδρα έχει πεζοδρόμους, είναι νησί ιδιαίτερου κάλλους», για να ακουστεί από το ακροατήριο «ενώ εμείς έχουμε μόνο τους κάλλους»…
Οι τοποθετήσεις
Π. Κουκούλης:
Ο Κ. Κουκούλης μίλησε για παράνομη απόφαση επικαλλούμενος συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα. «Στηρίζουν την απόφαση σε μια δημοσκόπηση του 2007. Είναι μια απόφαση που πάσχει. Συνήθως αναφέρουμε με σαφήνεια με βάση ποιους κανονισμούς προχωράμε». « Είναι κανονιστική απόφαση. Για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας λαμβάνονται κανονιστικές αποφάσεις. Τι σημαίνει αυτό: Απαιτείται διαβούλευση. Απαιτείται η Ποιότητας Ζωής να λάβει υπόψη την εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου. Όταν πρόκειται για αποφάσεις κυκλοφοριακές απαιτείται σχετική μελέτη και όλα αυτά δεν υπάρχουν», ενώ ζήτησε από τον πρακτικογράφο να σημειωθούν οι παρατηρήσεις του.
Ο κ. Κουκούλης χαρακτήρισε το υπηρεσιακό σημείωμα « ιδιαίτερα ατυχές». «Η τεχνική υπηρεσία οφείλει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και επιστημονικό τρόπο. Αν ήθελε να λάβει υπόψη το ερωτηματολόγιο της Επαγγελματικής, ας λάβαινε υπόψη της και την δημοσκόπηση της Focus Bari που έγινε το 2008 και ήταν και επιστημονική».
Κάνοντας αυτοκριτική είπε: «Η εφαρμογή της δεν έγινε σωστά αφού δεν έγινε σωστή αστυνόμευση. Να κοιτάξουμε να εφαρμόσουμε σωστότερα εκείνη την απόφαση. Να καλυφθούν οι αδυναμίες. Να υπάρξει διαβούλευση. Να συνεννοηθούμε. Είμαστε ανοιχτοί και διατεθειμένοι να συζητήσουμε. Η απόφαση αυτή ακυρώνει ότι είχαμε πετύχει μέχρι τώρα για την βελτίωση της λειτουργίας της πόλης».
Στ. Κοττάκης:
Μάλλον άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ήταν αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. αφού βρέθηκε στην αίθουσα έχοντας απέναντί του τον κ. Σιμερδάνη (που θέλει άρση πεζοδρόμου) και πίσω του την κα Κοττάκη (που ήθελε πεζοδρόμηση). Έτσι αναγκάστηκε να ψηφίσει παρών, όμως κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας κυρίως για τα καποδιστριακά κτίρια…
« Έχουμε αναγάγει σε μείζον θέμα της Αίγινας την πεζοδρόμηση της Σπ. Ρόδη. Καλώς να γίνονται πεζόδρομοι. Δίκιο έχουν και οι μεν, δίκιο έχουν και οι δε. Προβληματισμός: Υπάρχουν πλατείες, υπάρχουν πάρκινγκ; Τα πάρκινγκ είναι με χαράτσι. Το βλέπουν αυτό οι επαγγελματίες;», είπε ο κ. Κοττάκης.
Στ. Λαμπαδάριος:
«Νομίζω ότι έχετε έρθει πολύ απροετοίμαστοι. Δεν έχετε συνεννόηση με τους επαγγελματίες. Το θέμα πρέπει να αναβληθεί και να έρθει με μια σωστή μελέτη», ήταν η άποψη του νεαρού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, που ήταν και ο πρώτος που τοποθετήθηκε από το διχασμένο στρατόπεδο Γρηγορόπουλου.
Δ. Καλαφάτης:
« Έχω έναν προβληματισμό για αυτά τα 150μ. Γιατί αυτά τα μέτρα και όχι όλος ο δρόμος; Εγώ βλέπω ότι κάποια συμφέροντα παίζονται σε αυτόν τον δρόμο», είπε ο κ. Καλαφάτης, όμως δεν κατονόμασε τα συμφέροντα.
Ν. Πτερούδης:
Άκρως πολιτική ήταν η τοποθέτηση του κ. Πτερούδη, ο οποίος ισχυρίστηκε ευθέως ότι η κατάργηση της Σπ. Ρόδη είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να «αποδομήσει» κάθε τι που έκανε η προηγούμενη διοίκηση, ανεξάρτητα αν είναι σωστό ή λάθος.
Ο κ. Πτερούδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ποιότητα Ζωής (επιτροπή) μας έχει προσφέρει πολλά: Η καθαριότητα στο νησί έχει αποδομηθεί, το νερό; Αποδόμηση. Η φιλαρμονική; Αποδόμηση. Η Δημοτική Συγκοινωνία; Κάθε μέρα τη βλέπω να περνάει… Η ελεγχόμενη στάθμευση πόσο ωραία λειτουργεί, αποδόμηση σε όλα. Τα αυτοκίνητα τα σταθμευμένα με κουκούλες 6 μηνών. Ξαναγυρίσαμε πίσω. Αποδόμηση».
Για να συνεχίσει αποκαλύπτοντας το νέο πολιτικό σκηνικό που αρχίζει: «Από τη μία ζητάμε συναίνεση και από την άλλη αποδομούμε όλα όσα έκανε ο Κουκούλης ο Δήμαρχος. Φοβάμαι ότι η συναίνεση σταματάει εδώ. Από εδώ και πέρα αρχίζει το σκληρό. Μας ενοχλεί ο Βαρώτσος, δεν μας ενοχλεί το σούπερ μάρκετ (περίπτερο στην είσοδο του λιμανιού). Το σούπερ μάρκετ ψηφίζει, ο Βαρώτσος δεν ψηφίζει».
Α. Μαρμαρινός:
«Καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση που είναι ημίμετρα. Και οι προηγούμενες αποφάσεις και η τωρινή είναι ημίμετρα. Θα πρέπει να το κοιτάξουμε συνολικά το πράγμα. Θα κάνω υπέρβαση και θα πω είμαι υπέρ του πεζόδρομου σε περισσότερο χώρο. Αλλά να ειδοποιήσουμε τους επαγγελματίες και μετά από ένα χρόνο να πεζοδρομήσουμε όλο το ιστορικό κέντρο. Θα ψηφίσω σεβόμενος την πρόταση του κ. Βλαστού και όχι της Ποιότητας Ζωής. Έκανα λάθος στην ποιότητα ζωής που ψήφισα την άλλη πρόταση» είπε ο κ. Μαρμαρινός, ο άνθρωπος της Ποιότητας Ζωής, που πιστεύει στους πεζοδρόμους αλλά μόνο για το καλοκαίρι...
Βάρτζελης Τ.:
Μια από τα ίδια και ο κ. Βάρτζελης: «Να τον κάνουμε πεζόδρομο. Ναι συμφωνώ να την κάνουμε όλη την Αιακού μονόδρομο. Να πεζοδρομήσουμε όλο το ιστορικό κέντρο. Με τι υποδομές όμως; Κάποιοι επαγγελματίες είναι ευχαριστημένοι, κάποιοι όχι. Είπε ο Πτερούδης για αποδόμηση. Δυστυχώς κε Πτερούδη όταν είμαστε στην αντιπολίτευση τα βλέπουμε όλα μαύρα».
Πούντος Γιάννης.:
«Ξέρω τι ήταν παλιά η σπ. Ρόδη. Ένας δρόμος που δεν μπορούσε να κοιτάξει κανείς τις βιτρίνες. Συμφωνώ για την επέκταση των πεζοδρομήσεων. Θα γινόταν πιστευτό αν εσείς κάνατε προτάσεις που πάνε προς τα εκεί. Εδώ έχει δίκιο ο κ. Πτερούδης περί αποδόμησης. Πάτε πίσω. Πάτε να σύρετε το Δ.Σ. σε μια παράνομη απόφαση. Τους λόγους που είναι παράνομη τους ακούσατε πριν» είπε ο Διευθυντής του Λυκείου της Αίγινας.
Γκότσης Τ.:
Στα περί νομιμότητας έμεινε ο κ. Γκότσης χωρίς να εκφράσει άποψη για το αν είναι ή δεν είναι υπέρ του πεζοδρόμου «Οι αποφάσεις να είναι νόμιμες. Το 2007 δεν είχαμε ψηφίσει για λόγους νομιμότητας. Καλύτερα να την αποσύρετε και να έρθει μια πλήρης τεχνική έκθεση» είπε.
Τζίτζης Φ.:
Να πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο στον Πύργο του Μάρκελλου ήταν η πρόταση του νεαρού Αντιδημάρχου (με βλέψεις για υποψηφιότητα Δημάρχου στις επόμενες εκλογές). «Ποιος λέει όχι να περπατούν στο ιστορικό κέντρο. Ποιος λέει όχι στο ποδήλατο και στην ηρεμία και την ησυχία. Ζούμε στην αίγινα του 2011. Που είναι οι υποδομές των αυτοκινήτων και των πάρκινγκ. Μπορεί να πάει κανείς στον Πύργο του Μάρκελλου με το αυτοκίνητο; Συμφωνώ με την πρόταση για το πρωί ανοιχτά και το βράδυ κλειστά» είπε ο κ. Τζίτζης.
Τζίτζης Ν.: «Συμφωνώ με την πρόταση, μέχρι τον Μάιο όμως όπου να φέρουμε ένα καινούργιο πλαίσιο και να αποδοθεί η πόλη στους πεζούς» ήταν η άποψη του προέδρου της ΚΕΔΑ.
Γρηγορόπουλος Π.: «Αυτά συμβαίνουν όταν φέρνετε τα θέματα πρόχειρα. Από τη συζήτηση γίναμε πιο σοφοί. Και φαίνεται ότι τελικά δεν πέτυχε η προεκλογική συμμαχία. Κάνετε μικροχάρες και μικρορουσφέτια. Στηρίζουμε την προεκλογική μας δεσμευση για πεζόδρομο σε όλο το ιστορικό κέντρο. Αφήστε τα πράγματα όπως είναι ή προχωρήστε σε μια σοβαρή απόφαση. Αλλιώς να συζητήσουμε άλλη φορά» ήταν η πρόταση του κ. Γρηγορόπουλου που ψήφισε όχι, όμως δεν τον ακολούθησε όλη η ομάδα του (Α. Μούρτζης και Λ. Πάλλης ψήφισαν ναι).
Η άποψη του Δημάρχου
« Έχει μεγεθυνθεί το θέμα σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί». «Διαπαραταξιακές αντιθέσεις που δεν δικαιολογείται το θέαμα που απολαύσαμε προηγουμένως. Αυτές οι νοσηρές εκφράσεις δεν πρέπει να επαναληφθούν» είπε για τα επεισόδια ο Δήμαρχος και ζήτησε επίμονα να αποβληθεί από την αίθουσα ο Κώστας Γκρινέζος.
Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι «Αυτά που έγιναν μέσα σε ένα χρόνο για τις υποδομές δεν έχει ξαναγίνει ποτέ»!
Παραδέχθηκε ότι «Θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη διαβούλευση. Υπάρχει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας. Και στην Αίγινα. Οποιεσδήποτε μεταβολές μπορούν να προσδώσουν αφαιρετικά σε ένα μέρος των επαγγελματιών της Αίγινας».
Για να καταλήξει: «Έχουμε δηλώσει προγραμματικά είμαστε υπέρ της ανάσχεσης των αυτοκινήτων στα όρια του παραδοσιακού οικισμού. Είμαστε υπέρ μιας μελέτης που θα αναφέρεται στην λύση των κυκλοφοριακών του νησιού μας. Αλλά έχουμε οικονομικά προβλήματα που δεν μας αφήνουν».

Η Μάχη των πολιτών
Ποτέ ξανά, σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγιναν τόσες πολλές τοποθετήσεις Πολιτών. Εκφράσθηκαν και οι δύο απόψεις.
Κούνδουρος: Για την αντίφαση του ρόλου μιας Επιτροπής Ποιότητας ζωής και της εισήγησής για κατάργηση του πεζοδρόμου μίλησε ο κ. Κούνδουρος. «Πλήρης παρανόηση του ρόλου της Επιτροπής. Η Αίγινα δεν ζει μόνο για τρεις μήνες το καλοκαίρι».
Κοττάκη: Πολιτισμός είναι η πεζοδρόμηση (Ο Δήμαρχος κάνει διάλογο με την πολίτη και ζητάει να απαντήσει αν θέλει και την Αφαίας πεζοδρομημένη). Είμαι υπέρ του πεζοδρόμου.
Παπαδάκης: «Η κα Κοττάκη δικαίως θέλει να είναι πεζόδρομος γιατί είναι τέτοιο το αντικείμενο της δουλειάς της. Για εμάς όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Κάποιος να περνάει με το αυτοκίνητό του, να σταματήσει, να πάρει την τούρτα και να φύγει», είπε ο κ. Παπαδάκης και μας θύμισε τις καλές στιγμές αυτού του δρόμου.
Μεθενίτης: «Εξαργυρώνετε προεκλογικά γραμμάτια», είπε ο κ. Μεθενίτης εκφράζοντας παράλληλα την θλίψη του για την εξέλιξη αυτή. Ο κ. Μεθενίτης μίλησε επίσης για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού σε όλο τον κόσμο φτιάχνουν πεζοδρόμους και εμείς τους καταργούμε.
Σκαλτσιώτης: «Να βρείτε μια σοφή λύση. Να ψωνίζουν το πρωί με τα μηχανάκια και το βράδυ να αποδίδεται ο δρόμος στους πεζούς».
Πανταβός: «Θλίψη και απογοήτευση» ήταν οι κυρίαρχες φράσεις του πρώην προέδρου των Ενεργών Πολιτών, που ενημέρωσε το Σώμα για τις προεκλογικές εξαγγελίες των Συνδυασμών υπέρ της Πεζοδρόμησης όλου του ιστορικού κέντρου. «Πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας και τον ανταγωνισμό των άλλων πόλεων;» αναρωτήθηκε ο κ. Πανταβός.
Παπαργύρης: «Καθ υπ’αγόρευσην κάνατε τις μελέτες στο παρελθόν. Ο μελετητής άλλαζε τις αποφάσεις του» φράσεις που προκάλεσαν τα πρώτα επεισόδια.
Παναγιωτοπούλου: «Οργίστηκα και στενοχωρήθηκα για την άρση του μέτρου. Οι άνθρωποι που δεν θέλουν την πεζοδρόμηση δεν βλέπουν παρά μόνο μέχρι την πόρτα του μαγαζιού τους» φράση που προκάλεσε το δεύτερο επεισόδιο.
Μουτσάτσος: Διαβάζοντας αποσπάσματα από πρακτικά του 2005 είπε ότι μια κυρία τότε, είχε πει ότι ήταν "αίτημα όλων των επαγγελματιών της Σπύρου Ρόδη να γίνει πεζόδρομος η συγκεκριμένη οδός". Αυτή η τοποθέτηση των επαγγελματιών τότε, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μουτσάτσος, ήταν μια ελεύθερη άποψη, χωρίς πιέσεις και πολιτικές προεκτάσεις.
Μαρίνη Λ. Η κα Μαρίνη (μέλος Δ.Σ. της Επαγγελματικής) παρουσίασε διαφορετικά τα στοιχεία του "Ερωτηματολόγιου" της Επαγγελματικής μιλώντας μόλις για 5 από τους 70 ερωτηθέντες είναι καταστηματάρχες από τη Σπύρου Ρόδη που ήταν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης που πρότεινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. "Τους 2 τους βλέπουμε εδώ, τους άλλους 3 τους ψάχνουμε" ενώ αντιπρότεινε ότι "αφού είναι σωστό να καταργηθεί η πεζοδρόμηση να καταργηθεί και η Π. Ηρειώτη αλλά και ο πεζόδρομος της Πέρδικας" για να λάβει την απάντηση από τον κ. Αντώνη Μούρτζη "Εσείς κυρία μου πού έχετε μαγαζί;".
Γκρινέζος: "Θα ακουστεί για πρώτη φορά αυτό που θα πω. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής στις εκλογές, έγινε μια σύσκεψη με τα παιδιά της συμπολίτευσης στην επαγγελματική. Εκεί δεσμεύθηκαν ότι δεν θα πειράξουν τον πεζόδρομο. Ήταν ψέματα. Πολιτικός Ανδρισμός δεν υπάρχει» για να μετατραπεί σε ρινγκ η αίθουσα.
Γουδή: "να μην πληρώνουν μόνο κάποιοι τα λάθη άλλων. Αν είναι να γίνει πεζοδρόμηση σε όλη την οδό. Είμαι υπερ μιας τέτοιας λύσης. Δεν πρέπει να τιμωρούνται μόνο οι επαγγελματίες της Σπ. Ρόδη"
http://www.neaepohi.gr/