26 Οκτωβρίου 2011

Μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζητεί η Μέρκελ

Η Γερμανία επιθυμεί τη μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τόνισε την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στη γερμανική βουλή, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ενίσχυση του EFSF.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι στόχος της σημερινής Συνόδου Κορυφής είναι να βρεθεί μια λύση ώστε το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας «κούρεμα» μέχρι 60%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου, όπως προκύπτει από την έκθεση της τρόικας και ότι το «κούρεμα» του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας.

Η Ευρωζώνη θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, η οποία, όπως ανέφερε, θα χρειαστεί μια μόνιμη επιτήρηση.

Ο ελληνικός λαός κάνει μεγάλες θυσίες και αξίζει τον σεβασμό μας, είπε.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «η βοήθεια, πάντα θα πρέπει να συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις».

Θα πρέπει να «δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να αναπτυχθεί ξανά», σημείωσε και είπε ότι θα ήταν επιθυμητή μια «μόνιμη εποπτεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων».

Η κ. Μέρκελ επιχείρησε να κατεβάσει τον «πήχη» των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο, λέγοντας ότι ναι μεν θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, αλλά προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις στην κρίση, «θα μας απασχολούν χρόνια αυτά τα θέματα».

«Δεν μπορεί να υπάρξει συνολική λύση μέσα σε ένα βράδυ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η ένωση της σταθερότητας. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να εμποδίσουμε τη μετάδοση της κρίσης», επισήμανε.

Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη, σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει τη Συνθήκη.

Για τον EFSF ανέφερε ότι το γερμανικό μερίδιο θα παραμείνει στα 211 δισ. ευρώ, ενώ η χρήση των κεφαλαίων του EFSF από τις τράπεζες είναι η ύστατη επιλογή.

Ακόμα, είπε ότι κανένα σχέδιο που να περιλαμβάνει την ΕΚΤ δεν βρίσκεται στην ατζέντα των εργασιών της σημερινής Συνόδου, ωστόσο επί τάπητος θα βρεθούν και τα δύο επικρατέστερα μοντέλα που ερευνώνται για τη μόχλευσή του.

Μετά τη Σύνοδο, τα συμπεράσματα θα τεθούν υπό έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο, σημείωσε.
Newsroom ΔΟΛ