29 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΜΜΑΤΑ :ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ?

Χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει το αν και πότε θα στηθούν κάλπες, τα επιτελεία όλων των κομμάτων ετοιμάζονται (και) στον Πειραιά για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Κοινή συνισταμένη των προβληματισμών σχεδόν όλων των επιτελών δε, αποτελεί η αναζήτηση νέων και κυρίως άφθαρτων υποψηφίων.
Επιλογή που θεωρείται ως την μοναδική η οποία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να «αντισταθμίσει» την γενικότερη απαξίωση που εισπράττει το πολιτικό σύστημα.
Η τάση αυτή ανανέωσης μάλιστα εμφανίζεται ενισχυμένη στα υπό συγκρότηση ψηφοδέλτια των μικρότερων κομμάτων, καθώς στα κόμματα εξουσίας και ιδιαίτερα εκείνο του ΠΑΣΟΚ, δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η σημερινή επετηρίδα.
Έτσι στο κυβερνών κόμμα – που βλέπει, βάσει των δημοσκοπήσεων, να εκλέγει μόλις ένα βουλευτή στην Α’ Πειραιά - οι νυν βουλευτές Δ. Καρύδης και Μ. Μπεντενιώτης, παρόλη την όποια ανανέωση στο ψηφοδέλτιο, θα δώσουν μεταξύ τους την μάχη.
Αντίθετα στην ΝΔ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Β. Μιχαλολιάκος είναι πλέον δήμαρχος, ενώ η άφιξη του Κ. Αρβανιτόπουλου, η επιστροφή Π. Μελά στην Βουλή και η ενίσχυση Κ. Κατσαφάδου (τρίτος στις προηγούμενες εκλογές) περιπλέκει την κατάσταση. Στην Συγγρού φιλοδοξούν ότι θα εκλέξουν δύο βουλευτές. Παρ’ όλα αυτά, η αποχώρηση Γ. Καλού (θα είναι, μαζί με τον Κ. Αναστόπουλο, υποψήφιος με την Ντόρα Μπακογιάννη και την Δημοκρατική Συμμαχία), αφήνει περιθώριο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, ο πρώην δήμαρχος Πόρου Σπ. Σπυρίδων και η δημοτική σύμβουλος Ζ. Ρούσου.
Στο ΛΑΟΣ την έδρα του Βαϊτσου Αποστολάτου, δεν φαίνεται να διεκδικεί μόνο ο Κ. Χαρίτος , αλλά και η Σίσσυ Αλιβιζάκη, που εμφανίστηκε πρόσφατα ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος, μάλιστα, του κόμματος…
Στο ΚΚΕ κατά παράδοση οι βουλευτές «διορίζονται» και δεν εκλέγονται (κραυγαλέο παράδειγμα η «παραίτηση» της Ελπίδας Παντελάκη για να την διαδεχθεί η νυν βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου).
Στον Συνασπισμό, σε ότι αφορά την Α΄ Πειραιά, ο σχετικά νεαρός μαθηματικός Π. Γεωργακάκος, αναμένεται να εμπλουτίσει το ψηφοδέλτιο στο οποίο, φυσικά ο νυν βουλευτής Θ. Δρίτσας έχει τον πρώτο λόγο.
Στην Δημοκρατική Αριστερά, που ντεφάκτο, ως νέο κόμμα, θα υπάρξουν νέες εμφανίσεις, η Σοφία Τσιάλτα, ο Γιάννης Κακουλίδης και ο (δικός μας) Νότης Ανανιάδης, ενδέχεται να είναι υποψήφιοι.
Με τους Οικολόγους, παραδοσιακά υποψήφιος είναι ο φαρμακοποιός , Γ. Χαραλαμπάκης.


Στην Β’ Πειραιά

Γ. Διαμαντίδης, Γρ. Νιώτης, Δ. Λιντζέρης θα δώσουν με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ την δυσκολότερη, από το 1977, μάχη για το κυβερνών κόμμα, σε μια περιοχή που κατά παράδοση σημειώνει εντυπωσιακά ποσοστά. Εδώ ακούγεται και το όνομα του Δ. Καπελέρη, που αν τελικά είναι υποψήφιος, φυσικά δεν θα είναι διακοσμητικός.
Στην ΝΔ, οι Γ. Τραγάκης και Β. Νεράντζης, επίσης θα ηγηθούν του χώρου. Ο οποίος πάντως, δεν θα έχει στις τάξεις του τον Γ. Λαγουδάκο και τον Γ. Βασιλείου που θα είναι πλέον υποψήφιοι με την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στο ΚΚΕ αν δεν είναι υποψήφια η Βέρα Νικολαϊδου, ίσως η ανανέωση αφήσει εκτός νυμφώνος και τον συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη. Άλλωστε, προωθείται στις κομματικές εκδηλώσεις, έντονα τελευταία, ως νέο πρόσωπο η 35χρονη Χρ. Παναγιωτακοπούλου.

Η «δυναστεία» του Π. Λαφαζάνη στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί, αν και πρόσωπα που συνεργάστηκαν με το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά, όπως ο (παλιός βουλευτής του κόμματος, αλλά και του ΠΑΣΟΚ), Ν. Γαλανός ή η Νίνα Κασιμάτη, μπορεί να εμπλουτίσουν το ψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενοι.
Στο ΛΑΟΣ , ο Γ. Ανατολάκης δεν φαίνεται να απειλείται από καμία υποψηφιότητα – έκπληξη.

Στην Δημοκρατική Αριστερά, ο γραμματέας της Επιτροπής Πόλης, Στ. Κασαπίδης, θα είναι υποψήφιος, μαζί ίσως με την Μαρία Ρεπούση (αν δεν είναι υποψήφια στην Α΄ Πειραιά) και την Μαρία Γιαννακάκη.


*Από το Saronic Magazine που κυκλοφορεί