Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός παρέλαβε τη «σκυτάλη» στη διαμάχη ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ταξί και το υπουργείο Υποδομών, η οποία σήμερα μπαίνει στη 15η ημέρα.
Χθες παρέλαβε από τις αστυνομικές αρχές περίπου 1.800 αναφορές για ταξιτζήδες που έχουν παραβιάσει
διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), οι οποίοι έχουν προθεσμία πέντε ημερών για να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους.
Είναι ο πρώτος παραλήπτης της κατεπείγουσας εγκυκλίου του Γιάννη Ραγκούση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντησή του με τους αυτοκινητιστές, κατά την οποία διαπιστώθηκε και πάλι διάσταση απόψεων. Μετά το νέο ναυάγιο είναι πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Οι ταξιτζήδες ανεβάζουν τους τόνους, αλλά δεν αποκλείεται σήμερα να αλλάξουν τακτική και να προχωρήσουν σε πιο ήπιες κινητοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της και δηλώνει αποφασισμένη να μη δείξει ανοχή σε ακραίες αντιδράσεις, όπως αποκλεισμοί δρόμων, αεροδρομίων και λιμανιών. Στην επίμαχη εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες ο υπουργός Υποδομών τούς καλεί να προχωρήσουν σε αφαίρεση των αδειών κυκλοφορίας σε περιπτώσεις κατάληψης και αποκλεισμού δρόμων από αυτοκινητιστές ταξί. «Η εγρήγορση της Πολιτείας πρέπει να είναι υποδειγματική και άμεση», αναφέρει χαρακτηριστικά και ζητεί να κινήσουν «κατεπειγόντως» τη διαδικασία για επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των παραβατών. Επικαλείται διατάξεις του ΚΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες «απαγορεύεται η κατάληψη με οποιοδήποτε μέσο και για οποιονδήποτε λόγο μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών δρόμων». Οταν διαπιστώνεται παράβαση προβλέπεται ότι με πράξη του οικείου περιφερειάρχη (σ.σ. στην εγκύκλιο αναφέρεται ο οικείος νομάρχης που έχει καταργηθεί) και έπειτα από προηγούμενη ακρόαση μπορεί να ανακαλεί έως και ένα χρόνο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ως δημόσιας χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής η αφαίρεση θα είναι οριστική.
Από την πλευρά τους οι αυτοκινητιστές επιρρίπτουν στο υπουργείο την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η σκοπιμότητα που δεν επιτρέπει στον κύριο Ραγκούση ένα μήνα τώρα να προχωρήσει σε διάλογο με το πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός». Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη χθεσινή ολιγόλεπτη συνάντηση των συνδικαλιστών αυτοκινητιστών με τον υπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πίεση των ιδιοκτητών ταξί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο. Εξερχόμενος από το υπουργείο ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, ανακοίνωσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά υπήρξε κάτι ενθαρρυντικό, καθώς ο υπουργός αναφερόμενος στην απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Ηλία Μόσιαλου σε κρατικό κανάλι, για το αν θα συζητηθούν και πληθυσμιακά κριτήρια, τους απάντησε πως «είναι θέση της κυβέρνησης, οπότε ισχύει και για μένα». ΑΠΟ: http://www.enet.gr/