20 Ιουλίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΚΑΡΥΔΗ

Ευρεία σύσκεψη για την ενίσχυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 19 Ιουλίου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στην συζήτηση συμμετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης  ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σ. Ξυνίδης.
Κατά την παρέμβασή του, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης επισήμανε τα εξής:

«Χαιρετίζουμε την αποδοχή του αιτήματος όλων των Βουλευτών και των Φορέων του Πειραιά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση.
Η Ναυπηγική Βιομηχανία και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Τετρακόσιες σαράντα (440) επιχειρήσεις με πέντε χιλιάδες (5.000) εργαζόμενους δραστηριοποιούνται στο χώρο του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.  Παράλληλα, άλλες  χίλιες πεντακόσιες (1.500) επιχειρήσεις εφοδιασμού πλοίων, ναυτικών πρακτόρων και διάφορου είδους υπηρεσιών με δέκα τέσσερις χιλιάδες (14.000) εργαζόμενους, υποστηρίζουν τον τομέα αυτό.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ελλάδα διατηρεί τα σκήπτρα στην παγκόσμια ναυτιλία, η ναυπηγική και επισκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας φθίνει καθημερινώς και μαραζώνει.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλες με σημαντικότερη αυτή της ανεργίας, που έχει φθάσει πλέον σε πρωτοφανή επίπεδα.
Εμείς οι Βουλευτές του Πειραιά, τα Επιμελητήρια, οι Εργοδοτικές Οργανώσεις και οι εργαζόμενοι, εκφράζουμε την αγωνία μας. Κτυπάμε δυνατά το καμπανάκι της οικονομικής αποδιάρθρωσης και της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει δεκάδες ημερίδες, συζητήσεις και παρεμβάσεις με μικρά έως ελάχιστα αποτελέσματα. Ενώ στις  γειτονικές  μας  χώρες όπως Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Μάλτα υπάρχει μια μεγάλη άνθιση στη  Ναυπηγοεπισκευαστική  Βιομηχανία, στη χώρα μας η κατάσταση  πάει από το κακό στο χειρότερο. Λιγότερο από το 3% του ελληνικού στόλου, πραγματοποιεί επισκευές μετασκευές ή δεξαμενισμούς στην χώρα μας.
Οι προτάσεις και οι απόψεις όλων των Φορέων για την επίλυση των προβλημάτων στην Ν.Ε.Ζ. είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους στην ίδια κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, όλοι έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να εφαρμοσθεί άμεσα ένα σύγχρονο , συνεκτικό, παραγωγικό και αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα ανατρέψει την σημερινή ζοφερή κατάσταση.
Εσείς, ως Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, είναι ανάγκη να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και τον συντονισμό των συναρμοδίων Υπουργείων και Φορέων προς αυτή την κατεύθυνση.
Το βασικό μήνυμα που πρέπει να βγει από τη σημερινή συνάντηση είναι, ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για να διασώσουμε μια κρίσιμη οικονομική δραστηριότητα της πατρίδας μας.
Χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά κυρίως με έργα και σκληρή δουλειά».