13 Ιουλίου 2011

ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιακός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις προτάσεις του Δήμου  για τη μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων παρελθόντων ετών.
Ο Δήμαρχος Πειραιά στην τοποθέτησή του τόνισε:
«Τα οικονομικά του Δήμου Πειραιά είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από το μέσο όρο των Δήμων. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών,
ο κ. Ραγκούσης, είχε προτείνει μια διαδικασία επιμήκυνσης του χρόνου  του δανείου,  μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος, υπό την
προϋπόθεση να ενταχθεί ο Δήμος σε ένα καθεστώς πρόχειρου μνημονίου. Αυτό θυμάστε, ομόφωνα το απορρίψαμε, γιατί ο Δήμος Πειραιά δικαιούται και την αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Το καθεστώς μνημονίου θα σήμαινε ότι παγώνουμε κάθε δυνατότητα διορισμών και παγώνουμε κάθε δυνατότητα δημιουργίας νέων έργων σε έναν Πειραιά που έχει μείνει εκτός αναπτύξεως και εκτός υποδομών τρεις δεκαετίες τουλάχιστον.

Ο Δήμος Πειραιά ανεξαρτήτως ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, ανεξαρτήτως ποιος είναι υπουργός, αρμόδιος σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, θέλει να έχει αξιόπιστο συνομιλητή. Θέλει την κυβέρνηση να συνεργάζεται με το Δήμο και θέλουμε ο Δήμος να συνεργάζεται με την κυβέρνηση.  Άρα είμαστε σε μια νέα διαδικασία, με την οποία διεκδικούμε την δραματική μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Με τα σημερινά δεδομένα οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που μας  κρατούν κάθε μήνα από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) για όλο το έτος, είναι περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ.  Έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο προτείνουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι συμβατό και με τον κανονισμό λειτουργίας μιας κρατικής τράπεζας, με την οποία ευελπιστούμε η τοκοχρεολυτική δόση να είναι κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και να έχουμε και περίοδο χάριτος 3 ή 5 χρόνια. Έχω την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι αυτό ως πρόταση και ως δυνατότητα βελτίωσης των οικονομικών μας, θα γίνει αποδεκτό από όλους.

Φυσικά, ο πήχης των διεκδικήσεων του Δήμου μας είναι πολύ υψηλότερος.  Διεκδικούμε την αύξηση των ΚΑΠ και οφείλω να πω ότι και ο Πάρης Κουκουλόπουλος και ο Χάρης Καστανίδης, το βλέπουν απολύτως λογικό. Οι ΚΑΠ που δίνονται σήμερα στο Δήμο Πειραιά, ακόμη και αν δεν είχαμε τοκοχρεολυτικές δόσεις,  δεν επαρκούν ούτε για την μισθοδοσία, γιατί είναι λάθος ο τρόπος υπολογισμού. Έχουμε συνεννοηθεί με την κυβέρνηση ότι οι ΚΑΠ θα επαναπροσδιοριστούν, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον τη μισθοδοσία και τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, συν ένα ποσοστό ακόμη για πάγιες και λειτουργικές ανάγκες. Την πρότασή μας θα την καταθέσουμε την Τετάρτη 13-7-2011 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεδομένου ότι την Πέμπτη έχει Διοικητικό Συμβούλιο και θέλουμε να ελπίζουμε ότι από την Πέμπτη θα πάρει μια ανάσα ο Δήμος».