07 Ιουλίου 2011

ΜΗΤΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

ΠΡΙΝ από δέκα μήνες ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το ελληνικό Δημόσιο «μήτρα διαφθοράς», με «την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και τα κλειστά μαγαζάκια και φέουδα».
Δεν πρωτοτύπησε. Παρόμοιες διαπιστώσεις είχαν κάνει και προκάτοχοι του κ. Παπανδρέου, στο απώτερο, αλλά και πρόσφατο παρελθόν. Πιο πρόσφατη αυτή του κ. Καραμανλή, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του (2004), ότι «θα επανιδρυθεί το κράτος», για «να παταχθεί (και) η διαφθορά».
ΕΡΧΕΤΑΙ, λοιπόν, σήμερα η Εκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και επιβεβαιώνει
ότι οι παθογενείς καταστάσεις στο Δημόσιο ζουν και βασιλεύουν: διαφθορά, ανικανότητα, ατιμωρησία, μαγαζάκια, έλλειψη μηχανισμών συντονισμού και ελέγχου. Ολα όσα, δηλαδή, υπόσχονται να αντιμετωπίσουν χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις. Οι εξαγγελίες μένουν γράμμα κενό.
Η ΠΙΟ σημαντική, ίσως, διαπίστωση της φετινής Εκθεσης είναι η αποτυχία του κράτους να εισπράττει βεβαιωθέντα έσοδα πολλών ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αποτυχία αυτή αγγίζει το 95% και ορισμένες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες δεν έχουν διενεργήσει καθόλου ελέγχους. Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο για το τι σημαίνει αυτό, σε μια εποχή που το, ευρισκόμενο σε κατάσταση χρεοκοπίας, ελληνικό κράτος καταφεύγει σε άγριες φορολογικές επιδρομές επί δικαίους και αδίκους. Αν προστεθεί και η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, ιδίως στα οικονομικά εγκλήματα (είναι γνωστό ότι ένας οφειλέτης του Δημοσίου έχει την ευχέρεια να τρενάρει την υπόθεσή του επί πολλά χρόνια, με συνεχή ένδικα μέσα), τότε η εικόνα του χρεοκοπημένου κράτους είναι πλήρης.
ΚΑΙΡΙΑ, επίσης, διαπίστωση της Εκθεσης είναι η ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων. Ακόμη και για βαριά αδικήματα, τα υπηρεσιακά συμβούλια επιβάλλουν ποινές-χάδια, γεγονός που υποχρέωσε τον επιθεωρητή να υποβάλει ενστάσεις σε τέτοιες αποφάσεις. Αποφάσεις που, προφανώς, αποθρασύνουν τους παραβάτες και αποθαρρύνουν τους συνεπείς και συνειδητά εργαζόμενους υπαλλήλους.
ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ αυτές έχουν γίνει και ξαναγίνει. Και με την επανάληψη ίσως χάνουν και το νόημά τους, εφ' όσον τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Αν υπάρχει πολυνομία, πρέπει να σταματήσουν οι υπουργοί να νομοθετούν αφειδώς. Τι χρειάζονται οι νέοι νόμοι, αν δεν εφαρμόζονται οι παλιοί; Αν υπάρχουν μαγαζάκια και φέουδα, δεν έχουν παρά να τα διαλύσουν. Για να τεθεί τέρμα στην ασυδοσία και την ατιμωρησία. Κι ας επιβάλουν, επιτέλους, τον έλεγχο και τη λογοδοσία με απλές, σύντομες και αντικειμενικές διαδικασίες.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ είναι πλέον διαπιστωμένα. Το ίδιο και η απραξία και η αναποτελεσματικότητα που επιτρέπουν τη γιγάντωση των φαινομένων διαφθοράς. Ολα αυτά, δηλαδή, που ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για τη σημερινή δεινή κατάσταση της χώρας και της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.
ΑΛΛΟΘΙ, πλέον, δεν αναγνωρίζονται. Περιθώρια για άλλα λόγια δεν υπάρχουν. Απαιτούνται μόνο λύσεις, εδώ και τώρα.
ΑΠΟ :ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7/7/11