12 Μαρτίου 2011

Διεθνής ανησυχία από έκρηξη σε ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο.


Έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα κτίρια του πυρηνικού σταθμού Φουκοσίμα 1, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

Τμήμα του κτιρίου όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας (ηλικίας 40 ετών) κατέρρευσε. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκοσίμα  αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.

Η Ιαπωνία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα πυρηνικά.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη».

Η Διεθνής Επιτροπή Aτομικής Ενέργειας ζήτησε επειγόντως ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η Ιαπωνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Tepco είχε προχωρήσει στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα 2, αφού έκανε το ίδιο και στο εργοστάσιο Φουκοσίμα 1, όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.


«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση» δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3χλμ, διαβεβαίωσε.