01 Ιουλίου 2022

Παλιά συνθήματα, νέα προβλήματα

 Πλησιάζοντας προς τις εκλογές και ακούγοντας κανείς τα διλήμματα που θέτουν τα κόμματα στους ψηφοφόρους, κινδυνεύει να πιστέψει ότι μπήκε στην κάψουλα της χρονομηχανής και ταξιδεύει. Το ταξίδι έχει από όλα: Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, μέχρι και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! 

Τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας μπορεί να είναι νέα, η πολιτική ατζέντα όμως είναι παλιά: 


Νούμερο ένα νέο πρόβλημα, η επαπειλούμενη οικονομική κρίση. Και πρώτο ταξίδι με την κάψουλα της χρονομηχανής στο «λεφτά υπάρχουν». Η φράση έχει χρεωθεί στον Γιώργο Παπανδρέου, λίγο πριν από το πρώτο μνημόνιο, αλλά παραμένει επίκαιρη. Ολοι ξέρουν ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας με οικονομική επιβράδυνση, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, άνοδο επιτοκίων. Εν όψει εκλογών και έχοντας περάσει την προηγούμενη μεγάλη κρίση που έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, θα περίμενε κανείς από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να ξεφύγουν από τη γνωστή προεκλογική παγίδα τού «λεφτά υπάρχουν». Και όμως, η μακρά προεκλογική περίοδος που ήδη διανύουμε είναι σαν να αντηχεί από παντού αυτή την ψευδαίσθηση. Δώστε και σώστε! 

Νούμερο δύο πρόβλημα, η πολιτική σταθερότητα. Εδώ ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι στο πρόσφατο παρελθόν, που μας πάει στο 2015, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη. Με υπερήφανη διαπραγμάτευση, δημοψήφισμα, capital controls και τελικά τρίτο μνημόνιο. Την ώρα που το ζητούμενο είναι μια σταθερή κυβέρνηση για να διαχειριστεί πραγματικά και μεγάλα προβλήματα, ξεπροβάλλει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής και της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Είναι προφανές ότι το ταξίδι με τη χρονομηχανή στο 2015 αποτελεί ένα σπάνιο προεκλογικό δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ. Τι πιο βολικό από την επιστροφή σε εκείνη την περίοδο για να συγκροτηθεί ξανά το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, στο οποίο στηρίχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιτύχει την εκλογική νίκη του! 

Νούμερο τρία πρόβλημα, η σχέση της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα. Οπως όλοι γνωρίζουμε, αυτή η σχέση μπορεί να έχει κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά άπαξ και οικοδομηθεί, παραμένει ισχυρή, είτε βρίσκεται κανείς στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Εδώ, το ταξίδι στον χρόνο μπορεί να μας πάει παντού. Από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που μίλησε για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, μέχρι τον Κώστα Καραμανλή, που αναφέρθηκε στους «νταβατζήδες». Και ιδού η έκπληξη: ενώ ο Τσίπρας κατηγορείται (από τον Νίκο Παπανδρέου) ως μιμητής του Ανδρέα Παπανδρέου, εσχάτως χρησιμοποιεί και την ορολογία του Κώστα Καραμανλή: «Τέλος το πάρτι για τους δέκα νταβατζήδες» δήλωσε πριν από λίγες μέρες στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Με τούτα και με εκείνα, μην μπερδευτείτε! Βρισκόμαστε στο 2022 και πάμε για εκλογές που θα αναδείξουν κυβέρνηση μέχρι το 2026, ίσως ακόμη και το 2027, εάν γίνουν στην ώρα τους… 

Πηγή: Protagon.gr