12 Δεκεμβρίου 2014

Στους ισχυρότερους ανθρώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας ο Βαγγέλης Μαρινάκης...

Στην 67η θέση της λίστας των Lloyd’s με τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους της Παγκόσμιας Ναυτιλίας για το 2014 βρίσκεται ο εφοπλιστής και Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο κ. Μαρινάκης βρίσκεται έξι θέσεις πιο πάνω σε σχέση με το 2013, γεγονός που καταδεικνύει περίτρανα την αύξηση της επιρροής του στο διεθνές ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με την δράση του να καλύπτει ένα σύνολο 60 πλοίων. Σε εκτενές αφιέρωμα των Lloyd’s List για τον κ. Μαρινάκη , υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, και μάλιστα με ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια, το γεγονός ότι ο επιφανής εφοπλιστής, ολοκλήρωσε έναν σημαντικό κύκλο επενδύσεων σε δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, για την ενίσχυση της δυναμικής της Capital Product Partners, καθώς και την εισαγωγή των αρχών της αειφόρου ναυτιλίας σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) στην εταιρία (η πρώτη στον κόσμο που υιοθέτησε τον σχετικό κώδικα).
Επισημαίνεται, ακόμη, πως ο κ. Μαρινάκης και η εταιρεία του έχει προχωρήσει από το 2013 σε ναυτιλιακές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 1,1 δισ. δολάρια και αυτή την χρονιά ενδυνάμωσε την εισηγμένη στο Nasdaq Capital Product Partners με περισσότερα πλοία εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοια ενώ παράλληλα τοποθετεί τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Οι συντάκτες του σημειώνουν, ότι η δημόσια εταιρεία Capital Product Partners ανέλαβε από την ιδιωτική εταιρεία Capital Maritime τα συμβολαια για τρία νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικοτητας 9.000 TEU, τύπου eco-flex, χρονοναυλωμένα με συμβάσεις πενταετούς διαρκειας με την εταιρία CMA CGM.

Την ίδια στιγμή συμφώνησε να αποκτήσει δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια, τύπου medium range από την ιδιωτική εταιρεία του κ Μαρινάκη, με δικαίωμα πρώτης άρνησης για άλλα έξι αδελφά πλοία υπό κατασκευή. Κοιτώντας στο μέλλον, συνεχίζει το δημοσίευμα, τρία πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου, τύπου VLCC, οικολογικού σχεδιασμού, που ελέγχονται από τον κ Μαρινάκη, έχουν επίσης αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι στόχοι εξαγοράς για την Capital Product.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές στις διαδοχικές επιτυχίες του κ.Μαρινάκη, στους υπόλοιπους τομείς, όπου επέλεξε να δραστηριοποιηθεί. Ο λόγος βεβαίως για τον Ολυμπιακό, αλλά και την επιτυχημένη εμπλοκή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ανάδειξή του ως πρώτου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πειραιά, καταγράφοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ, σε ό,τι αφορά την συγκέντρωση προσωπικών ψήφων. Χαρακτηριστικά, τονίζεται, πως μεγάλο του όραμα, για την υλοποίηση του οποίου εργάζεται σκληρά με τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, είναι να καταστεί ο Πειραιάς διεθνές ναυτιλιακό και επιχειρηματικό κέντρο και κόμβος κρουαζιέρας, προοπτική που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης για ολόκληρη την χώρα και θα συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η αναφορά των Lloyd’s στον Βαγγέλη Μαρινάκη, έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την βράβευσή του ως «Έλληνα Newsmaker της Χρονιάς (Greek Shipping Newsmaker Of The Year)” στην εκδήλωση «Lloyd’s List Greek Shipping Awards» που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο ξενοδοχείο Intercontinental. Είναι η δεύτερη φορά, από το 2010 που ο κύριος Μαρινάκης λαμβάνει την συγκεκριμένη τιμητική διάκριση. Είναι η δεύτερη φορά που ο κύριος Μαρινάκης έλαβε από τη Lloyd’s List την διάκριση του «Έλληνα Newsmaker της Χρονιάς» από το 2010. Τότε η βράβευσή του επικεντρώθηκε στην «εγκαθίδρυση της φήμης του εταιρικού του ομίλου, στην ξεχωριστή ηγεσία του σχετικά με την επιτυχημένη εισαγωγή της εταιρίας Crude Carriers Corp. στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), στην επιτυχημένη ‘πλοήγηση’ της Capital Product Partners L.P. εν τω μέσω μιας δύσκολης ναυτιλιακής αγοράς, στην εμβάθυνση των σχέσεων με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και ναυλωτές, στην είσοδό του στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και στην εξαγορά του Ολυμπιακού»...
parapolitika.gr