Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Χωρίς ΕΝΦΙΑ τα δημοτικά ακίνητα που δεν εκμισθώνονται

Δεν θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι δήμοι για τα κτίρια τα οποία δεν εκμισθώνονται και, άρα δεν αποδίδουν έσοδα στους ίδιους, μετά από συμφωνία του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, μετά από συνάντηση των δύο πλευρών διευκρινίστηκε ότι ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται μόνον στα δημοτικά κτίρια που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα, ενώ αντίθετα σε κανένα δημοτικό κτίριο που ιδιοχρησιμοποιείται (π.χ. Δημοτικά καταστήματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) δεν πρόκειται να υπολογίζεται ο συγκεκριμένος φόρος.
Επίσης, διευκρινίστηκε ότι δίνεται δυνατότητα στους Δήμους στους οποίους έχει λανθασμένα υπολογιστεί η καταβολή του συγκεκριμένου φόρου, να διορθώσουν ως τις 19 Δεκεμβρίου μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τα στοιχεία των ακινήτων τους, επισημαίνοντας ότι ιδιοχρησιμοποιούνται, ώστε να ακυρωθεί η επιβολή του φόρου. Επίσης δυνατότητα διόρθωσης γίνεται και με την υποβολή εντύπου αλλά σε συνεννόηση με τις κατά τόπους ΔΟΥ.