16 Νοεμβρίου 2014

Κουτσούμπας: ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξέλιξη του σαν άλλος πόλος διαχείρισης του συστήματος

«Με τη μελέτη της ιστορίας μαθαίνουμε, για να γίνουμε καλύτεροι, πιο ικανοί, για να ανταποκριθούμε στις σύνθετες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, να δώσουμε...
μαχητικά όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που ο πρωτοπόρος ρόλος του προβάλλει διαχρονικά μέσα από τους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες. Αυτό αφορά άμεσα την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών, γιατί η διαρκής πάλη του ΚΚΕ σε κάθε ιστορική περίοδο πηγάζει από το στόχο της υπεράσπισης, της προώθησης των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του ομιλία στον Πειραιά, όπου πριν 96 χρόνια στα γραφεία της «Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Ατμοπλοίων» πραγματοποιήθηκε το 1ο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας), το οποίο στο 3ο Συνέδριό του μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.
Ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές της ταξικής πάλης επί δεκαετίες, σε όσους έδωσαν την ζωή τους για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στον Πειραιά.

Επισήμανε ότι εκείνο που ενοχλεί και εξαγριώνει τους εμφανιζόμενους με διάφορους "μανδύες" επικριτές του κόμματος είναι η επεξεργασία από το ΚΚΕ σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής, ενώ «καρφί στο μάτι» των αστών και των οπορτουνιστών αποτελούν τα συμπεράσματα από τη μελέτη της ιστορίας του κόμματος, τα συμπεράσματά από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, καθώς και οι αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το ίδιο το πρόγραμμα και το καταστατικό του.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του «που δεν ήταν αποκλειστικά δικές μας, αλλά αντανακλούσαν αδυναμίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος», ποτέ δεν απαρνήθηκε τον χαρακτήρα του ως επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, δεν εγκατέλειψε τον στρατηγικό του στόχο, τον σοσιαλισμό, δεν αποκήρυξε την ταξική πάλη, την σοσιαλιστική επανάσταση, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ο αιώνα και την ανάγκη «ανατροπής της δικτατορίας μιας μειοψηφίας, της αστικής τάξης, των εκμεταλλευτών, που ψευδεπίγραφα την ονομάζουν δημοκρατία, και την αντικατάστασή της με τη δικτατορία του προλεταριάτου, την επιστημονική μαρξιστική ονομασία της εξουσίας της πλειοψηφίας, που είναι η εργατική τάξη, οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι κάθε χώρας».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν εγκατέλειψε ποτέ την κοσμοθεωρία του, ούτε και το 1991 «με την ανατροπή του σοσιαλισμού, όταν άλλοι έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους και υποτάχτηκαν στην «παντοδυναμία» και την «αιωνιότητα» του καπιταλισμού».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε διαχρονικά διλλήματα που «αντιστοιχούν στις ανάγκες και στους πολιτικούς στόχους του συστήματος» υπογραμμίζοντας ότι «πάντα κάτι θα βρίσκεται και πάντα κάτι θα επινοείται, μέσω του οποίου θα γίνεται προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στις πιο γνήσιες αγωνιστικές ριζοσπαστικές δυνάμεις, που συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ, στο ίδιο το ΚΚΕ, προκειμένου να παραιτηθεί από το πρόγραμμά του, από τους στόχους του, από την πάλη του για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας του σοσιαλισμού- κομμουνισμού, εντασσόμενο στην λογική ανάληψης κυβερνητικής θεσούλας, συμμετοχής σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού».

Ανέφερε πως το μοναδικό συμπέρασμα της τεράστιας πείρας του κόμματος συνίσταται στο ότι «το ΚΚΕ, το εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να χάνουν από τα μάτια τους τον ταξικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, το μονοπώλιο, την εξουσία του, το σύστημα, όποιο πρόσωπο και αν έχει, όποιον κι αν χρησιμοποιεί ως πολιτικό προσωπικό του».

Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις είπε ότι τα λεγόμενα της κυβέρνησης για «ανάκαμψη και έξοδο από το μνημόνιο» σημαίνουν «μονιμοποίηση των παλιών και υλοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων» τα οποία δεν είναι «απλά κάποιες απαιτήσεις της τρόικας, καθώς ποτέ δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα, του ΣΕΒ, στα σαλόνια του οποίου συνωστίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τσακώνονται ποιος από τους δύο μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις υποσχέσεις του για καλύτερη διαπραγμάτευση για το χρέος, συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και πιο «επεκτατική» πολιτική, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει πολύ καλά πως η ΕΕ έχει φτιάξει μνημόνια διαρκείας και μηχανισμούς επιτήρησης για όλες τις χώρες, και πως οι σύμμαχοί της (του ΣΥΡΙΖΑ) στον Νότο εφαρμόζουν την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή πολιτική στις χώρες τους.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι εξαιτίας όλων αυτών που γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει «αρχίσει και τα μαζεύει» πραγματοποιώντας «στροφή προς τον ρεαλισμό» που είναι «ουσιαστικά η πορεία ολοκλήρωσης της σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη του στον άλλο πόλο διαχείρισης του συστήματος».

Επικαλούμενος Έκθεση της Τράπεζας Credit Suisse για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί πλέον να αποκηρύξει τις συμφωνίες διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ούτε ζητάει τη διαγραφή του χρέους, αλλά εκφράζει την προτίμησή του για επαναδιαπραγμάτευση και για κάποιου είδους ανακούφιση χρέους» επισήμανε ότι «άρα τα περί «σχισίματος των μνημονίων» είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου».

Σχετικά με δεύτερο απόσπασμα της ίδιας Έκθεσης σύμφωνα με το οποίο «η πρόσφατη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια περαιτέρω άνοδος του ριζοσπαστισμού στη χώρα, αλλά ως μια συνένωση διαφορετικών σκελών του ριζοσπαστισμού, με σκοπό να κερδηθούν οι εκλογές, ως μια μετριοπαθής πολιτική πρόταση», ο κ. Κουτσούμπας είπε «δηλαδή οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυματοθραύστη του ριζοσπαστισμού και προφανώς γι' αυτό και τον παινεύουν. Δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερα στραμμένη την προσοχή του στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που «μυρίζουν μπαρούτι», επέκρινε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση τους και τόνισε ότι «μόνο το ΚΚΕ απαντά ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές: Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Κανένας Έλληνας από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων. Έξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς oργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ και καλεί τον ελληνικό λαό, μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής, να αντιπαλέψει τα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων».

Τόνισε ότι το σύνολο των εξελίξεων απαντούν στο ερώτημα γιατί το ΚΚΕ τοποθετείται με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα στους «διάφορους προξενητάδες κυβερνητικής συμμετοχής και στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε ότι «η ζωή του λαού μας και η πορεία της χώρας μας εξαρτώνται από ένα σύνολο προγραμματικών στόχων, συνολικών ανατροπών και ρήξεων με όρους εργατικής λαϊκής εξουσίας. Σε μια τέτοια εξουσία, σε μια τέτοια διακυβέρνηση το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών».

«Η λαϊκή απαίτηση να φύγουν αυτοί που έχουν φορτώσει το λαό με δεινά θα πρέπει να δώσει δυναμική στη μαζική λαϊκή δράση, με δραστική αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, για ριζικές ανατροπές και να μην εγκλωβιστεί σε λύσεις που φέρνουν από την πίσω πόρτα την ίδια πολιτική, της ΕΕ και του κεφαλαίου και οι οποίες οδηγούν σε νέα χαμένα χρόνια, σε μεγαλύτερες απογοητεύσεις» υπογράμμισε, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενός χειραφετημένου ισχυρού αναγεννημένου εργατικού-λαϊκού κινήματος που θα βάλει την δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.
Επικαλούμενος την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε σε ενίσχυση της πάλης για την επιτυχία της απεργίας της 27ης Νοεμβρίου.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναγέννηση του κινήματος, την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας όλων όσων υποφέρουν, ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα υπογράμμισε , τέλος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.