Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Χαρτιά σε πέντε εκατομμύρια μετανάστες δίνει ο Ομπάμα με μονομερή πράξη

Στη γενναιότερη και πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό τις τελευταίες δεκαετίες προχωρά με προεδρική πράξη ο Μπαράκ Ομπάμα, παρακάμπτοντας το αμερικανικό Κογκρέσο και στήνοντας πεδίο μάχης με τους Ρεπουμπλικανούς. Το νέο πλαίσιο θα δώσει νομική αναγνώριση σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά και ήδη το αντίπαλο κόμμα ξεκίνησε την επίθεση, λέγοντας πως ο «πρόεδρος κυβερνά σαν να ήταν αυτοκράτορας».
Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο» σύστημα μετανάστευσης με μια σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου πέντε εκατομμυρίων μη νόμιμων μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης.

«Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και σε αντίθεση με τη φύση μας» ανέφερε ο Ομπάμα.

«Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών», είπε ο αμερικανός πρόεδρος και απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα ανέφερε: «Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε προς τη νόμιμη οδό».