14 Νοεμβρίου 2014

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τα οικόπεδα υδρογονανθράκων

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη της ελληνικής κυβέρνησης για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτή αφορά στα 20 οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης.
Με σαφήνεια ορίζεται στην προκήρυξη ότι τα εξωτερικά όρια των 20 θαλασσίων περιοχών έχουν καθοριστεί σύμφωνα με υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης και, σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιας συμφωνίας, καθορίζονται από τη διάμεσο που περιγράφεται στο άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 2289/1995, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 156 παρ. 2 του ν. 4001/2011 (ΦΕΚ Α΄ 179/22.8.2011). Χρησιμοποιείται δηλαδή η μέση γραμμή.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη επισκεφθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και έχουν λάβει γνώση των στοιχείων των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS, να αγοράσουν το πακέτο και να προχωρήσουν στην υποβολή προσφορών. Η προθεσμία υποβολή των αιτήσεων ξεκινά έπειτα από το πέρας έξι μηνών από τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.