23 Σεπτεμβρίου 2014

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά στο Βερολίνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη 1:30 το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια γεύματος εργασίας οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την συνάντηση αναμένονται δηλώσεις.
Πρώτο στην ελληνική ατζέντα βρίσκεται το θέμα του ελληνικού χρέους και το πώς επηρεάζει τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Η ελληνική
κυβέρνηση δεν αναμένει να υπάρξει λύση ή απόφαση σήμερα, ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να διαγνώσει προθέσεις και να ακούσει από «πρώτο χέρι» την άποψη της καγκελαρίου για το ελληνικό ζήτημα.
Με όπλο τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στην καγκελάριο τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρξει νέο μνημόνιο και πως θα επιδιωχθεί η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, καθώς στόχος είναι η οριστική αποχώρηση των δανειστών.
Επίσης, ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα να υπάρξει ανοχή από την τρόικα στους δημοσιονομικούς στόχους του 2015, ώστε να υλοποιηθεί το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, που αναμένεται να ενσωματωθεί στον προσχέδιο του προϋπολογισμού, με την εγγύηση πως δεν θα διακινδυνεύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύει στο να αποτραπούν νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.