08 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Γ. Σγουρός αποχώρησε από την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αποχώρησε από την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, καταγγέλλοντας την παράταξη της Ρένας Δούρου για «εκλογομαγείρεμα» κατά τη συνεδρίαση της εκλογής προεδρείου.
Σύμφωνα με την παράταξη του Γ. Σγουρού, κατά τη διαδικασία εκλογής του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη της κ. Δούρου καταψήφισε την πρόταση της μειοψηφίας για τη θέση του αντιπροέδρου, «μια θέση που ούτως ή άλλως, εκ του νόμου, ανήκει στην Αντιπολίτευση».
«Τελικά, μετά από ένσταση του κ. Π. Χαϊκάλη που έγινε αποδεκτή από την εφορευτική επιτροπή, ο προτεινόμενος υποψήφιος της μειοψηφίας εκλέχθηκε, αναγκάζοντας την πλειοψηφούσα παράταξη σε μεγαλοπρεπή αναδίπλωση».
Η διαδικασία διεκόπη και η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής ορίστηκε για τη Δευτέρα.
«Το ξεκίνημα της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι λυπηρό και αντιδημοκρατικό. Ο σεβασμός της πρότασης της μειοψηφίας και των δικαιωμάτων της, και η τυπική επικύρωση της πρότασης της από το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελεί στοιχείο σεβασμού της Δημοκρατικής Αρχής. Δεν ξέρω αν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο συμφωνεί με την πρακτική αυτή. Ας ελπίσουμε η συνέχεια να μην είναι χειρότερη» δήλωσε ο κ. Σγουρός.
Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός, παρά μόνο σημειώνεται ότι «από τη συνεδρίαση απουσίαζαν τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι» και ότι εξελέγησαν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου «σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από τον "Καλλικράτη"».
Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο Θεόδωρος Σχινάς («ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ»), αντιπρόεδρος ο Χάρης Δαμάσκος («ΑΤΤΙΚΗ») και γραμματέας η Φωτεινή Βρύνα («180? Η ΑΤΤΙΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ»).
Τις εργασίες άνοιξε με σύντομη παρέμβασή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε αναφερόμενη στο ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου:
«Με τη συνεδρίαση αυτή ξεκινά μια νέα εποχή στην Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτή τη νέα εποχή, το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο. Γιατί θα βρεθεί στο κέντρο της λήψης αποφάσεων που θα αλλάξουν τόσο την ίδια την εσωτερική λειτουργία της Περιφέρειας, όσο και τη σχέση της Περιφέρειας με τους πολίτες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει και μπορεί να γίνει ο κρίσιμος συνδετικός κρίκος της Περιφέρειας με τους πολίτες και την κοινωνία. Ανοικτό εργαστήρι δημοκρατίας. Να αποτυπώνει τα προβλήματα και να κατευθύνει για τη λύση τους, στο πλευρό των πολιτών».