Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Η Μαρία ,ο Θοδωρής και άλλες ιστορίες

 Από το : portnet.gr
Σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί η αμφιλεγόμενη απόφαση της τοπικής οργάνωσης της ΔΗΜΑΡ Πειραιά να αρχίσει, στο «παρά πέντε» των εκλογών, διερευνητικές συναντήσεις με τον Θ. Δρίτσα για τον δήμο Πειραιά.
Στην πραγματικότητα πραγματοποιήθηκε τελικά μόνο μία συνάντηση (την Μ. Πέμπτη το μεσημέρι), ενώ «πάγωσε» η δεύτερη συνάντηση που οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να κάνουν την Μ. Παρασκευή. Είχε προηγηθεί μια σειρά τηλεφωνημάτων ( ή απόπειρας τηλεφωνημάτων) από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ προς την βουλευτή Μ. Ρεπούση και τον μέχρι πρότινος υποψήφιο δήμαρχο Ηλ. Τζαννετουλάκο. Στην αρχή ο Ηλ. Τζαννετουλάκος δεν έβγαινε στο τηλέφωνο και δεν απαντούσε στα
μηνύματα που δεχόταν από κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ η Μ. Ρεπούση επικαλείτο την απόφαση της τοπικής οργάνωσης Πειραιά για να δικαιολογήσει την συνάντηση.
Τελικά, αφού πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και η «Αυγή», αλλά και άλλα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ Μέσα θριαμβολογούσαν, προεξοφλώντας ότι στον Πειραιά ο υποψήφιος του Θ. Δρίτσας εξασφαλίζει την στήριξη της ΔΗΜΑΡ και αφού κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει η ηγεσία με τον…Πειραιά, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί το δεύτερο ραντεβού.
Μέσα σε ένα 48ωρο το θέμα του Πειραιά έγινε κεντρικό πολιτικό ζήτημα για την Αγ. Κωνσταντίνου με το Facebook να έχει πάρει «φωτιά» και τη Μαρία Ρεπούση να κατηγορείται από στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα ότι υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές που καμιά σχέση δεν έχουν με τη ΔΗΜΑΡ και τις αποφάσεις του Συνεδρίου για τη συγκρότηση του «Τρίτου Πόλου». Η εξέλιξη αυτή και το γεγονός ότι η απόφαση του Πειραιά γινόταν κύριο θέμα για την συνολική φυσιογνωμία της ΔΗΜΑΡ, θορύβησε την Μ. Ρεπούση που συναίνεσε να μην γίνει η δεύτερη συνάντηση Δρίτσα – Τζαννετουλάκου, κάτι που τελικά αποδέχθηκε «με βαριά καρδιά» και ο τελευταίος.
Ο ρόλος της Μ. Ρεπούση
Εν τω μεταξύ μετά τον σάλο που σηκώθηκε αρκετοί είναι αυτοί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ που έχουν αρχίσει και αμφιβάλλουν για τις πραγματικές επιδιώξεις της βουλευτού Α’ Πειραιά Μ. Ρεπούση. Και απαριθμούν μια σειρά κινήσεων της που τουλάχιστον εκθέτουν την ίδια , αλλά και το κόμμα. «Κοιμηθήκαμε με Ρεπούση και ξυπνήσαμε με Τζαννετουλάκο», θυμούνται τώρα αναφερόμενοι στον προ μηνός αιφνιδιασμό που δέχθηκε η Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ. Τότε είχε σχεδόν συμφωνηθεί υποψήφια δήμαρχος Πειραιά να είναι η Μ. Ρεπούση (κάτι που συζητούσε και η ίδια, εξ ου άλλωστε και η περίφημη δήλωση της : «δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω»), αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε.
Στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε κατά της πιθανότητας συνεργασίας με το «Λιμάνι της Αγωνίας», με επικεφαλής έναν βουλευτή του και υποστήριξε ένθερμα την υποψηφιότητα Τζαννετουλάκου – «θα είναι σαν να είμαι εγώ, πρόεδρε» είχε πει ενώπιον της Ε.Ε. για να κάμψει τις επιφυλάξεις των μελών του οργάνου και του ίδιου του Φώτη Κουβέλη. Ακολούθως αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, έστω συμβολικά ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, δίνοντας έτσι ένα «σήμα» αποστασιοποίησης της που γρήγορα υιοθετήθηκε ως στάση από μέλη και στελέχη της οργάνωσης καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη την συγκρότηση ψηφοδελτίου.
Ακόμη, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ «κατηγορούν» την Μ. Ρεπούση ότι αν όντως η υποψηφιότητα Μώραλη – Μαρινάκη αλλάζει τα δεδομένα και για τον συνδυασμό της ΔΗΜΑΡ έπρεπε να το είχε αντιληφθεί έγκαιρα και να είχε αναλάβει νωρίτερα πρωτοβουλίες. «Το ενδεχόμενο εμπλοκής του Μαρινάκη στα δημοτικά πράγματα συζητείται σχεδόν ένα μήνα στο λιμάνι, η βουλευτής του κόμματος δεν το άκουσε ή δεν το αξιολόγησε» είναι η ερώτηση που ακούγεται στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό προσεκτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ενώ η επίσημη ανακοίνωση των Μώραλη – Μαρινάκη ανακοινώθηκε στις 7 Απριλίου, η προγραμματισμένη δημόσια συνάντηση Τζαννετουλάκου με «φίλους» του συνδυασμού του έγινε κανονικά σε κεντρικό καφέ την προηγούμενη , παρουσία μάλιστα του γραμματέα του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλου. «Δεν κατάλαβε τι γινόταν και δεν επέδειξε αντανακλαστικά ή απλώς αδιαφόρησε;» είναι η αυστηρότερη συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης.
Στη συνέχεια και ενώ από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν φανερά τα προβλήματα της υποψηφιότητας Τζαννετουλάκου για μια ακόμη φορά κωλυσιέργησε, άφησε να περάσουν οι μέρες και μόλις την Μ. Τρίτη συναίνεσε να γίνει συνέλευση της οργάνωσης, ορίζοντας την όμως (σε συνεργασία με την γραμματεία της τοπικής Πειραιά) για την Μ. Τετάρτη. «Ούτε χρόνος για διαβούλευση μεταξύ των μελών της οργάνωσης, ούτε ενημέρωση της ηγεσίας υπήρχε», είναι η μομφή που της απευθύνουν.
Τέλος, αλλά όχι έσχατο, κατά την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, στη σειρά των «προβληματικών» κινήσεων της βουλευτού Πειραιά είναι το δημοσίευμα του «Βηματοδότη» στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Μ. Σάββατο. Σ’ αυτό η Μαρία Ρεπούση εμφανίζεται ως «θύμα» του Ηλ. Τζαννετουλάκου. Υπονοεί δηλαδή το δημοσίευμα ότι η Μ. Ρεπούση ήθελε να είναι υποψήφια δήμαρχος, αλλά η οργάνωση επέλεξε το νεαρό στέλεχος. Κάτι που είναι τόσο πολύ εκτός πραγματικότητας που ορισμένοι στη ΔΗΜΑΡ κατέφυγαν μέχρι και σε θεωρίες συνωμοσίας. Θυμήθηκαν, δηλαδή, τις πολύ καλές σχέσεις που παραδοσιακά έχει με τον ΔΟΛ η Μ. Ρεπούση (είχε προβληθεί …σκανδαλωδώς προεκλογικά) και αμφισβητούσαν αν ένα τόσο ανακριβές σχόλιο θα έμπαινε χωρίς να έχει ενημερωθεί η ίδια. «Ουσιαστικά το δημοσίευμα αυτό την «απαλλάσσει» από τις ευθύνες της για την επιλογή Τζαννετουλάκου», έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες.