14 Απριλίου 2014

Bill de Blaisio, o Δήμαρχος του Occupy Wall Street

O γερμανικής και ιταλικής καταγωγής 53χρονος νέος Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blaisio, παιδί διαλυμένης οικογένειας που μεγάλωσε με τους παππούδες του, αντιμετωπίζεται ήδη ως ο επόμενος «ήρωας» της προοδευτικής Αμερικής. Στον εργασιακό και στον αυτοδιοικητικό δημόσιο βίος του σε θέσεις ευθύνης για καίρια ζητήματα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, όπως είναι η προαγωγή της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας στέγης, ή για κλασσικά ζητήματα ενός προοδευτικού
πολιτικού προγράμματος, όπως είναι η προάσπιση και η διεύρυνση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των κοινωνικά και πολιτικά αδύναμων στρωμάτων, έχει δοκιμαστεί επιτυχώς πολλές φορές στο παρελθόν.
Δεν ήταν και δεν είναι μόνον ο εκλεκτός της αριστερής Αμερικής ή του Harry Belafonte ο υποστηρικτής των Σαντινίστας Bill de Blasio. To 2000 ήταν ο επικεφαλής της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας της Hillary Clinton για την εκλογή της στην αμερικανική Γερουσία… Ο όρκος του άλλωστε , όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, της μεγαλύτερης κοσμόπολης της Δύσης, δόθηκε ενώπιον του Bill Clinton!
Το Zeitgeist, δηλαδή το «Πνεύμα» των καιρών του, το Κίνημα Occupy Wall Street, τον «βρήκε» και τον «επέλεξε» γράφει στην πολιτική επιθεώρηση «The Nation» o ακτιβιστής Bob Master, δανειζόμενος αναφορά του Martin Luther King από περασμένες εποχές και υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως ο προϋπολογισμός του Δήμου ανέρχεται σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που από μόνο του δίνει πολλές δυνατότητες στο νέο Δήμαρχο να ασκήσει την πολιτική του.
Το πολιτικό παρελθόν και η προσωπική ζωή του νέου Δημάρχου αιτιολογούν σε σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες των υποστηρικτών του, ή όσων ψάχνουν για σύγχρονους προοδευτικούς «ήρωες» που τόσο σπανίζουν στις μέρες μας παντού, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ…
endeaneos