04 Μαρτίου 2014

Στα πρόθυρα πτώχευσης η Città Eterna

Στα πρόθυρα της κήρυξης πτώχευσης βρίσκεται η  « Αιώνια Πόλη» η Ρώμη, δημιουργώντας  σοβαρό πονοκέφαλο στο νέο πρωθυπουργό Ματέο Ρένζι, από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Την Τετάρτη  , ο Ρένζι απέσυρε απόφαση, που είχε ανακοινωθεί από τον προκάτοχό του και η οποία προέβλεπε τη μεταφορά πόρων ύψους 485 εκατομμυρίων ευρώ  με στόχο την κάλυψη κενού στον προϋπολογισμό του δήμου της Ρώμης, ύψους 816 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο ρόλο της ως σημαντικός τουριστικός  προορισμός, καθώς όπως όλα έδειχναν το νομοσχέδιο  θα συναντούσε μεγάλη αντίσταση στο κοινοβούλιο.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η εκ νέου λήψη μιας τροποποιημένης, εναλλακτικής απόφασης από την πλευρά του Ρένζι για βοήθεια στην Ρώμη θα του κόστιζε ακριβά τόσο σε χρόνο όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η Ρώμη πλέον αντιμετωπίζει το υπαρκτό ενδεχόμενο των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, της αύξησης των φόρων και της στάσης πληρωμών, προκειμένου να κερδίσει χρόνο μέχρι να βρει έναν βιώσιμο τρόπο για να κλείσει το κενό προϋπολογισμού.
Εάν κάτι τέτοιο αποτύχει, τότε ο δήμος θα αναγκαστεί να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση δημοτικής περιουσίας, όπως εγκαταστάσεις κ.α.
Ο Ματέο Ρένζι, όπως φαίνεται, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να πείσει τόσο τους Ιταλούς βουλευτές να δώσουν τα 485 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο της Ρώμης όσο και τους υπόλοιπους δημάρχους να μην επαναστατήσουν ζητώντας και αυτοί οικονομική ενίσχυση.
Σε περίπτωση που το ιταλικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την οικονομική στήριξη του δήμου, το υπουργείο Εσωτερικών θα διορίσει επίτροπο με αποστολή να περιορίσει το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου και ν’ αυξήσει τα έσοδά του μέσω απολύσεων, περικοπής μισθού και αύξησης των φόρων.