04 Μαρτίου 2014

Ολοκληρωμένη πρόταση για Τροιζηνία


Έναν πλήρη απολογισμό και παράλληλα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Τροιζηνία και τα Μέθανα καταθέτει με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση ΑλλάΖΟΥΜΕ την Τροιζηνία και τα Μέθανα. Συγκεκριμένα ο Υποψήφιος δήμαρχος, Σάββας Αθανασίου σε δημόσια πρόσκληση του προς τους συνδημότες του αναφέρει:
«Φίλες και φίλοι,

Ζούμε σε μια περίοδο που η χώρα μας ταλανίζεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση η οποία έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Όλοι μας βιώνουμε τα αποτελέσματα της κρίσης στην οικογένεια μας, στην κοινωνική μας συμπεριφορά και στην καθημερινή μας διαβίωση.

Ζούμε όμως σε μια ευλογημένη περιοχή που παράγει σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα και μπορεί να είναι αυτάρκης για τις ανάγκες των κατοίκων της Τροιζηνίας, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει σημαντικό εισόδημα από τις αγορές στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Ζούμε σε ένα τόπο με εύφορη γη, φυσικές ομορφιές και ιστορία που μπορούν να στηρίξουν τουριστικές δραστηριότητες αλλά διαθέτει και ανθρώπους που ακόμα οραματίζονται και τολμούν.

Ωστόσο, η αδυναμία των ανθρώπων εκείνων που διαχειρίστηκαν τα τελευταία 16 χρόνια τις τύχες της Τροιζηνίας, όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν προυποθέσεις ανάπτυξης, απασχόλησης και τουριστικής άνθισης, αντίθετα συνετέλεσαν στην ερήμωση και στην εγκατάλειψη της. Υπήρξαν επίσης τοπικοί θύλακες εξουσίας που συνδέθηκαν και ταυτίστηκαν με το πιο σαθρό, διαπλεκόμενο πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για την σημερινή οικονομική κατάντια της χώρας.

Το αποτέλεσμα της αλόγιστης διαχείρισης είναι να πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη που δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό κόστος των ανταποδοτικών τελών. Έτσι με την διαχείριση της 16ετίας κατάφεραν να οδηγήσουν τον Δήμο μας στην 18η θέση των πιο υπερχρεωμένων δήμων στην επικράτεια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Από το τέλος Νοεμβρίου του 2010 μέχρι και σήμερα με συνέπεια αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Τροιζηνίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες ήταν:
Η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλο τον δημοτικό φωτισμό για την μείωση των δημοτικών τελών και απαλλαγή όλων των ορεινών οικισμών από την καταβολή δημοτικών τελών, ενώ με φθηνό κόστος θα υπάρχει φωτισμός ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι.
Ο διαρκής αγώνας μας για την διαμόρφωση των ανταποδοτικών τελών στο πραγματικό κόστος ώστε να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι της περιοχής μας με υπέρογκα μηνιαία χρηματικά ποσά.
Επιχειρήσαμε και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα δίκτυο οργάνωσης και προώθησης τοπικών προϊόντων με το τίτλο: "Ελιά, λεμόνι, ρίγανη" για την καθιέρωση τους στις αγορές.
Η πρόταση μας για την δημιουργία Θαλάσσιου Καταδυτικού Πάρκου για την προσέλκυση τουριστών.
Η ανάδειξη των μονοπατιών, με τους προγραμματισμένους συχνούς καθαρισμούς με εθελοντές, με την έκδοση βιβλίου και συνεργασίας με πεζοπορικούς και ορειβατικούς ομίλους.
Η διεκδίκηση της Ανατολικής Τροιζηνίας και ενσωμάτωσης της στα διοικητικά όρια του Δήμου.
Η συμμετοχή μας στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας σε τηλεοπτικές εκπομπές, αφιερώματα σε περιοδικά και εφημερίδες και σε ραδιόφωνα, σε εκθέσεις, αλλά και η σημαντική μας συμβολή στην δημιουργία του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Πόρου και των Αρχαιοτήτων Τροιζηνίας "Χρήστος Φουρνιάδης".
Η συμμετοχή μας στα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού και η διαμόρφωση πρότασης για ουσιαστική στήριξη όλων των αθλητικών συλλόγων της περιοχής μας, καθώς και για την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η πρόταση μας για την εφαρμογή ενός δικτύου ποδηλατικών διαδρομών για την ασφαλή και φθηνή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής που θα συνδέεται με την παράλληλη άθληση μικρών και μεγάλων. Η διοργάνωση του διεθνούς ποδηλατικού αγώνα "από το Διαβολογέφυρο στην λάβα της Καμμένης Χώρας" ήταν η αρχή για καθιέρωση της περιοχής μας ως εναλλακτικού προορισμού. Ενσωματώσαμε το σύνθημα και τις πρακτικές: πράσινο, πεζόδρομους, πάρκινγκ, ποδηλατόδρομους, πολιτισμός.
Η εθελοντική και ανιδιοτελής συνεισφορά και συμμετοχή μας σε δενδροφυτεύσεις σε μικρές αναπλάσεις χώρων πρασίνου.
Η συμπαράσταση και ενίσχυση σε ταλαιπωρημένους συμπατριώτες μας που έχρηζαν βοηθείας.

Παράλληλα, στα τέσσερα αυτά χρόνια, αναδείξαμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τα χωριά μας και την περιοχή μας, εντοπίσαμε τις παράτυπες και παράνομες αποφάσεις, αποκαλύψαμε όλους τρόπους αδιαφάνειας στη διαχείριση του Δήμου και προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο στις υποθέσεις εκείνες που απαιτείται κρατικός έλεγχος. Τέτοιες υποθέσεις ήταν:
Η έλλειψη δελτίων κινήσεως στα αυτοκίνητα του Δήμου και η σύγκριση τους με την προμήθεια καυσίμων, η οποία εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη.
Τα υπέρογκα τέλη αποχέτευσης που πλήρωναν οι κάτοικοι του Γαλατά, ενώ ο Δήμος δεν είχε την διαχείριση του Βιολογικού Καθαρισμού και δεν πλήρωνε για την λειτουργία του δικτύου.
Η αποκάλυψη ότι τα χρήματα που προέρχονταν από τις Ανεμογεννήτριες δεν απορροφούνταν από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα προς όφελος των δημοτών, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά σε άλλους σκοπούς.
Καταγγείλαμε σε όλες τις αρχές τις υπέρογκες αυξήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με το πραγματικό κόστος των ανταποδοτικών τελών, με αποτέλεσμα να μειωθούν μετά από 3 χρόνια αγώνα, τόσο τα δημοτικά τέλη, όσο και τα τέλη αποχέτευσης και ύδρευσης.
Η αποκάλυψη εικονικών τιμολογίων και η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη.

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αναμφισβήτητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που την υπηρετούν είναι ο κύριος μοχλός για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο τόπος μας. Τέσσερα χρόνια με μια δυναμική παρουσία καταγράψαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και επιδιώξαμε την λύση τους:
1. Η ποιότητα του νερού ύδρευσης στο σύνολο σχεδόν των πόλεων, χωριών και των οικισμών του Δήμου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη κατάλληλου νερού προς πόση αλλά κυρίως η ανικανότητα διαχείρισής του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε 4μελής οικογένεια να ξοδεύει τουλάχιστον 500 ευρώ ετησίως για εμφιαλωμένο νερό.
2. Η συλλογή και διαχείριση των αστικών απορριμμάτων που πραγματοποιείται μέσω εργολαβιών έχει ως σκοπό την μεταφορά τους στους ΧΥΤΑ της Αττικής. Αυτό οδηγεί στην σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας και μεταφοράς τους που τελικά οδηγεί σε πολύ υψηλά δημοτικά τέλη. Ο διαχωρισμός των απορριμμάτων σε οργανικά και μη οργανικά σε κάθε πόλη και οικισμό αποτελεί το πρώτο βήμα για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Θα μπορούσε να γίνει επιπλέον διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών ανάλογα με το υλικό (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) ενώ τα οργανικά υλικά να χρησιμοποιηθούν για κομποστοποίηση. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε κάθε πόλη και οικισμό ξεχωριστά μειώνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος συλλογής και μεταφοράς.
3. Ο ηλεκτροφωτισμός των δημοτικών χώρων και δρόμων θα πρέπει να αποκοπεί από το δίκτυο της ΔΕΗ με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάννελ. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με δημοτικά κτίρια όπως είναι το Δημαρχείο και τα σχολεία.

Κοινωνικές δομές όπως είναι η υγεία και η παιδεία έχουν συρρικνωθεί στην περιοχή μας. Το Κέντρο Υγείας ΓΑΛΑΤΑ υπολειτουργεί, παρά τις τεράστιες υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του.

Αθλητισμός και Πολιτισμός είναι δύο λέξεις άγνωστες. Η μόνη ασχολία αυτών που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τον Δήμο είναι οι εκάστοτε χορηγίες σε συλλόγους χωρίς να ενδιαφέρονται διόλου για την δημιουργία χώρων και μέσων για μαζική άθληση.

Το πράσινο, με την έννοια της οργανωμένης και καλοπιστικής αντίληψης είναι ανύπαρκτο. Το ενδιαφέρον τους για το αστικό πράσινο είναι μηδενικό και απόδειξη είναι τα χρήματα που διαθέτουν στον προυπολογισμό. Τόσο στα Μέθανα όσο και στον Γαλατά και στο επαρχιακό δίκτυο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι που θα βοηθούσαν τους πολίτες να πραγματοιπούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες με το ποδήλατο και όχι με το αυτοκίνητό τους.

Δεν θα μας πείσει κανένας ότι «έτσι έχουν τα πράγματα» και ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό». Δεν δεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να αναστρέψουμε την φθίνουσα πορεία που ακολουθεί ο τόπος μας. Δεν το δεχόμαστε γιατί τον αγαπούμε, έχουμε σκέψεις, ιδέες, άποψη και κυρίως διάθεση να φτιάξουμε μια νέα Τροιζηνία, απαλλαγμένη από καταστροφικές αντιλήψεις και από πρακτικές που οδηγούν σε ανεργία, εγκατάλειψη και μαρασμό.

Στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Μαίου είναι η μεγάλη ευκαιρία για την συνολική και πολύπλευρη ανάπτυξη των Μεθάνων και της Τροιζηνίας. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για ένα Δήμο που θα είναι δίπλα στον πολίτη, που θα λειτουργεί μέσα από κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας.

Καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις, τους νέους, τις γυναίκες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, το επιστημονικό δυναμικό των Μεθάνων και της Τροιζηνίας να πορευτούμε με κοινό βηματισμό ώστε να δημιουργήσουμε προυποθέσεις ανάπτυξης, ελπίδα και προοπτική στα παιδιά μας. Η αποφασιστική συμμετοχή σας είναι η δύναμη μας για την πορεία για ένα δημιουργικό μέλλον...»