01 Φεβρουαρίου 2014

Γκρίνια για τις υποψηφιότητες στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός και έντονες αντιδράσεις αναδείχθηκαν το Σάββατο κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις Περιφέρειες και τον δήμο της Αθήνας, τις οποίες ανακοίνωσε προκαταβολικά η Κουμονδούρου την προηγούμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, οι πρώτες αντιδράσεις είχαν εκδηλωθεί ήδη από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το βράδυ της Παρασκευής, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή, οπότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την πρόταση υποψηφιοτήτων που κατέθεσε η ηγεσία. Πηγές προσκείμενες στην μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας σημείωναν το Σάββατο ότι η ψηφοφορία δεν πρέπει να καλύπτει το συνολικό «πακέτο» των υποψηφίων, όπως επιθυμεί η πλειοψηφία, αλλά κάθε υποψηφιότητα ξεχωριστά.
Στη συνεδρίαση του Σαββάτο:
Η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια για τον δήμο της Αθήνας το 2010, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το ότι δεν ρωτήθηκε καν για την πρόθεσή της να είναι υποψήφια, αλλά αγνοήθηκε εντελώς από την ηγεσία.
Για το πρόσωπο του Μπενέτου Σπύρου, ο οποίος προτείνεται για την θέση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, διατυπώθηκαν αντιδράσεις σύμφωνα με τις οποίες εκφράζει εθνικιστικές θέσεις, μη συμβατές με του ΣΥΡΙΖΑ
Αρκετές αναφορές έγιναν σε ζητήματα τακτικής, προσεγγίσεις και δυνατότητες συνεργασιών, όπου μεταξύ των άλλων επισημάνθηκε ότι απαιτείται «μεγάλη προσοχή για την στρατηγική του β' γύρου» (Ι. Μιχελογιαννάκης) και τα όσα θα μπορούσαν να προκύψουν από την στάση της ΔΗΜΑΡ και το τι θα πράξουν οι 58.
Έντονα αντέδρασε ο Αλ. Ρήγος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να θέσει την παραίτησή του στην διάθεσή της ΚΕ του κόμματος.
Πολλές ήταν οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη, με το σκεπτικό ότι έχει ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο. Η συζήτηση που πυροδοτήθηκε είχε αρκετή ένταση και μεταξύ των άλλων επισημάνθηκε ότι υπάρχουν κι άλλοι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο, και ότι μόνο Ι. Μιχελογιαννάκης και η κυρία Σοφία Σακοράφα δεν το έκαναν.