25 Ιανουαρίου 2014

Διεθνής αναγνώριση για τον ΠΕΣΥΔΑΠ


Η πρότασή του ΠΕΣΥΔΑΠ αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η 7η καλύτερη για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.Το καινοτόμο έργο που σχεδίασε ο ΠΕΣΥΔΑΠ, με τίτλο «Βαλκανική Δικτύωση για την ενδυνάμωση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη προστασία του περιβάλλοντος», κατέγραψε μια σημαντική επιτυχία για τα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης.

Το έργο εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες 2007 – 2013» και αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή ως η 7η καλύτερη πρόταση προς χρηματοδότηση, αποσπώντας θετικά σχόλια από παράγοντες της ΕΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών.
 Στόχος του έργου είναι η ίδρυση ενός αυτοδιοικητικού δικτύου διαβαλκανικής εμβέλειας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το έργο έχει σχεδιασθεί με γνώμονα την αξιολόγηση περιβαλλοντικών πρακτικών ανά αυτοδιοικητικό φορέα, τον εντοπισμό καλών πρακτικών, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και την δημιουργία περιβαλλοντικών εφαρμογών προϊόντος συνθέσεων.
Κυρίαρχος πυλώνας υλοποίησης είναι ο συμμετοχικός σχεδιασμός, καθώς οι πολίτες μέσω μιας εξωστρεφούς πλατφόρμας συνεργασίας, που θα στηρίζεται στην κινητικότητα σε βαλκανικό έδαφος και στην ηλεκτρονική διαδραστικότητα θα μπορούν να ενημερώνονται και να εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιηθούν.
Κατόπιν συστηματικών επαφών του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), την πρόκληση υλοποίησης του καινοτόμου εγχειρήματος ανέλαβαν να ακολουθήσουν οι παρακάτω αυτοδιοικητικοί φορείς: ως Leader ο ΠΕΣΥΔΑΠ, ο Δήμος της Σόφιας (Βουλγαρία), ο Δήμος των Τιράνων (Αλβανία), ο Δήμος του Νόβι Σαν (Σερβία), ο Δήμος του Νις (Σερβία), ο Δήμος της Ριέκα (Κροατία), ο Δήμος του Ανατολικού Σαράγεβο και ο Δήμος της Μπιελινα (Βοσνία Ερζεγοβίνη),
Αμέσως μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ένας καινοτόμος σχεδιασμός μας για βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντικούς όρους μέσω διεθνών συνεργασιών, αναγνωρίζεται και προωθείται μέσα από το αυστηρό πλαίσιο αξιολόγησης που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν καθόλου εύκολος ο συντονισμός 8 διεθνών φορέων, ούτε η κατάληξη σε ένα κοινό περιβαλλοντικό πλαίσιο συνεργασίας με βάση την αρχή του consensus, που διακατέχει το σκεπτικό των διεθνών αποφάσεων. Ωστόσο, οι κόποι μιας διαρκούς και σύνθετης προσπάθειας επιβραβεύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Δημάρχους των Δήμων μελών μας για την υποστήριξη τους. Η πρόκληση τώρα ξεκινά».
Εκδήλωση
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του έργου, ο ΠΕΣΥΔΑΠ προγραμματίζει την Δευτέρα 17.02.2014 και ώρα 18:00 τοπική εκδήλωση, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη 240 & Νικηφορίδη) με στόχο την διάχυση των σκοπών του στην κοινωνία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν οι περιβαλλοντικές προτεραιότητες που πρέπει να αναληφθούν σε τοπικό επίπεδο και που αξίζουν στη συνέχεια να προωθηθούν σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί γνωριμία με τα περιβαλλοντικά προβλήματα των εταίρων.