08 Δεκεμβρίου 2013

Στα «μετόπισθεν» της δημοσιότητας η δίκη για τις μετοχές- φούσκες


14 χρόνια μετά το 1999 και ενώ η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό της τρόικας, μια δίκη-σταθμός στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδος πλησιάζει στο τέλος της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Μόνο που η δίκη αυτή βρίσκεται  στα αζήτητα των ΜΜΕ ,παρά τη σοβαρότητα και την ιστορική σημασία της. Πρόκειται για την υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου.

Σήμερα 14 χρόνια ,μετά οι πολίτες που αποχώρησαν από το ΧΑΑ, αφού προηγουμένως έχασαν ολόκληρες περιουσίες, αποταμιεύσεις μιας ζωής και πολλά χρήματα που είχαν βάλει με κόπο στην άκρη,έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην ετυμηγορία των έμπειρων δικαστών του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών.Μια υπόθεση που έχει καταγραφεί στην κοινή γνώμη ως η πλέον αριστοτεχνική κομπίνα των τελευταίων δεκαετιών, με τελικό αποτέλεσμα την καταλήστευση των κόπων μιας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων νεοελλήνων.

Στο εδώλιο για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και αντιμέτωποι με βαριά κακουργήματα κάθονται συνολικά 49 άτομα που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση αδικήματα όπως «απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση και παραβίαση χρηματιστηριακής νομοθεσίας» καθώς και «άμεση συνέργεια» στα προηγούμενα.Αξιοσημείωτο είναι ότι στη δίκη που εισέρχεται πλέον στο στάδιο των αγορεύσεων των συνηγορων  δεν παρίσταται πολιτική αγωγή. Το δικαστήριο δεν επέτρεψε ούτε στον Κωνσταντίνο  Αβραμίδη να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων, αν και κατέθεσε σχετικό αίτημα, ως εξαπατηθείς.
Οι «49 » φέρονται ως οι μόνοι «ενορχηστρωτές» των όσων έλαβαν χώρα στον «ναό του χρήματος» το 1999, οι οποίοι με αρωγό πολιτικές, οικονομικές, αλλά και δημοσιογραφικές «δυνάμεις» που διαφήμιζαν το «σύγχρονο όνειρο», κατάφεραν –κατά την κατηγορία– να εξαπατήσουν το ευρύ επενδυτικό κοινό, δημιουργώντας τότε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητα τους. Και αυτό γιατί οι όποιες πολιτικές ευθύνες δεν εντοπίστηκαν ποτέ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων τότε υπουργών της κυβέρνησης Σημίτη για στήριξη του χρηματιστηριακού δείκτη και για μελλοντική θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι βαριά ονόματα του επιχειρηματικού και οικονομικού γίγνεσθαι, όπως οι Παναγιώτης Κονταλέξης, χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης, μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης, μέτοχος της Αττικάτ, Κωνσταντίνος Στέγγος της Τεχνικής Ολυμπιακής, Δημήτριος Ράνιος, χρηματιστής, Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, κ.ά.