28 Νοεμβρίου 2013

«Μεγάλος συνασπισμός για μεγάλα σχέδια»

Εμφανής η ικανοποίησηΗ φορολογία δεν θα αυξηθεί, ούτε θα αναληφθεί νέο χρέος. Παρόλα αυτά 23 δισ. θα δοθούν για την παιδεία, την έρευνα και για έργα υποδομών. Καθιερώνεται κατώτατο ωρομίσθιο στα 8,5 ευρώ και αυξάνονται οι συντάξεις.
Ήταν μια επιτυχημένη εμφάνιση: στην παρουσίαση της προγραμματικής συμφωνίας από τους Μέρκελ, Γκάμπριελ και Ζεεχόφερ για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού το γέλιο περίσσεψε. Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όμως, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα και εκτός αυτού χρειάζεται ακόμη το πράσινο φως από την κομματική βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για να επικυρωθεί η προγραμματική συμφωνία.

Πάντως οι επικεφαλής των τριών κομμάτων εκδήλωσαν την πρόθεσή να κρατήσουν τη Γερμανία τα επόμενα τέσσερα σε ρότα επιτυχίας με την υλοποίηση ευρέων μεταρρυθμίσεων. «Το πνεύμα αυτής της συμφωνίας συνοψίζεται στο ότι είμαστε ένας μεγάλος συνασπισμός για να διαχειριστούμε μεγάλα σχέδια» δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα μέλη του SPD θα δώσουν θετική ψήφο για το σχηματισμό της τρίτης στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Στην κοινή συνέντευξη τύπου και οι τρεις εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. «Υπάρχουν καλές πιθανότητες μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου οι κάτοικοι της Γερμανίας να βρίσκονται σε καλύτερη θέση», τόνισε η καγκελάριος, ενώ ο Γκάμπριελ επισήμανε ότι η συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού είναι συμφωνία και για τους απλούς ανθρώπους, αναφερόμενος στη βελτίωση των συνταξιοδοτικών όρων για εργαζόμενους επί 45 χρόνια και για μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992 και στην εισαγωγή κατώτατου ωρομισθίου στα 8, 50 ευρώ σε εθνικό επίπεδο. Η Άνγκελα Μέρκελ αποκάλεσε το ζήτημα του κατώτατου ωρομισθίου μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, όπως είπε όμως «βρήκαμε όμως έναν δίκαιο συμβιβασμό, που αυξάνει τις ευκαιρίες και δεν θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας».
DW