24 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή Καρδαρά επαληθεύει το ρεπορτάζ μας για τα Βοτσαλάκια

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ-ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ κ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ
Στη Συνεδρίαση της 20ης Ιανουαρίου 2012 της Β’ Δημοτικής Κοινότητας ( Β’ Διαμέρισμα) εκτός άλλων θεμάτων εντός ημερησίας διάταξης υπήρχαν προς ψήφιση  (2) Θέματα μείζονος σημασίας:
1.    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΛΑΖ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ (PARKING) - ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ - ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΟΜΠΡΕΛΕΣ - ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ και
2.    ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ BOWLING ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

1. ΠΛΑΖ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ:
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Συνεδρίαση παρίστατο μεγάλος αριθμός πολιτών, οι οποίοι έθεσαν εύλογα ερωτήματα, όπως α) εάν υπάρχει σχεδιάγραμμα με τις προτεινόμενες λύσεις, β) εάν υπάρχει διακήρυξη όρων, γ) αν θα πληρώνουν οι πολίτες για το parking αυτοκινήτων, όταν επιβλέπουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο, δ) αν θα πληρώνουν υποχρεωτικά για τις «ξαπλώστρες» και τις «ομπρέλες», ε) αν θα υπάρχει επαρκής χώρος για αυτούς που θέλουν να έχουν τη δική τους «ομπρέλα» και τα καθίσματά τους, στ) αν θα υπάρχει αναψυκτήριο νόμιμο και όχι παράνομο, όπως το «SCUBA», ζ) αν θα εκπέμπεται μουσική ζωντανή ή από μηχανήματα, η) αν θα προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα γήπεδα τένις (αντισφαίρισης) και μπάσκετ (καλαθοσφαίρισης), θ) αν θα επιτρέπεται ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών γενικά στη Δημοτική Πλαζ.
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η κα Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας και Εισηγήτρια του Θέματος δεν είχε απάντηση, δηλαδή δεν είχε κανένα στοιχείο στα χέρια της. Το μόνο που ζητούσε ήταν η ψήφος των κ.κ. Συμβούλων.

Σε ερώτηση που της απηύθυνα ως πολίτης και όχι με τη θεσμική ιδιότητα του Δημοτικού συμβούλου, εάν σχεδιάζουν πρώτα οι ιδιώτες και εν συνεχεία εκτελεί ο Δήμος Πειραιά, πάλι δεν έλαβα απάντηση. Στην επισήμανση ότι επί 8 χρόνια (από Δημαρχίας Αγραπίδη μέχρι σήμερα επί Μιχαλολιάκου) υφίσταται ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ (το γνωστό SCUBA) με άδεια ανάπτυξης 10 περίπου «σκαμπώ», ο επιχειρηματίας του οποίου αναπτύσσει εκατοντάδες τραπεζοκαθίσματα τους θερινούς μήνες ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ και κανείς δεν τον ενοχλεί (μόνο ανακλήσεις αδειών για να κλείνουν τα μάτια) και ότι μπορεί να έχουμε επανάληψη «ιδιωτικοποίησης» αλλά με φαινομενική νομιμότητα και πάλι δεν έλαβα απάντηση.
Κατόπιν όλων αυτών, όλοι οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας ζήτησαν ή να αποσυρθεί το θέμα ή να αναβληθεί.

2. ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ BOWLING
Στο θέμα αυτό μίλησαν εκπρόσωποι Λαϊκής Επιτροπής αλλά και πολίτες και υπέβαλαν τα ίδια περίπου ερωτήματα για τους όρους παραχώρησης της καφετέριας και του χώρου στάθμευσης και έπεσαν και προτάσεις για αξιοποίηση της κάτω αίθουσας του BOWLING προς όφελος των Πειραιωτών για Πνευματικό Κέντρο-Κέντρο Νεολαίας, αίθουσα εκδηλώσεων ή Βρεφονηπιακός Σταθμός κλπ. Να σημειωθεί ότι επισημάναμε ότι το κυρίως κατάστημα έχει επιφάνεια 1.651 τ.μ. και ότι χρειάζεται μελέτη αξιοποίησής του και του πέριξ χώρου.
Η κα. Πρόεδρος πάλι δεν είχε κανένα στοιχείο και ομόφωνα οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι αποφάσισαν ή την απόσυρση του θέματος ή την αναβολή.
Και ακριβώς εκεί άρχισαν τα όργανα και οι συνθήκες ιλαροτραγωδίας:
Α. Άρχισαν τα επανειλημμένα τηλέφωνα από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως από τον κ. Δήμαρχο, από τον κ. Γενικό, από τους Συμβούλους του κ. Δημάρχου, που εναλλάξ πίεζαν την κ. Πρόεδρο να ψηφιστούν τα θέματα από τη Β’ Κοινότητα επειγόντως.
Β. Η κα Πρόεδρος ζήτησε να εκκενωθεί η αίθουσα από τους πολίτες, ενώ είναι γνωστό ότι οι Συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων (Δημοτικά-Κοινοτικά Συμβούλια) είναι δημόσιες.
Γ. Η κα Πρόεδρος, παρά το ότι είχαν ληφθεί αποφάσεις περί απόσυρσης ή αναβολής των θεμάτων, μετά από τις πιέσεις του κ. Δημάρχου επανέφερε τα θέματα προς ψήφιση.  
Αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στην «Πειραϊκή Δημοκρατία» του κ. Μιχαλολιάκου. Έφτασε η κα Πρόεδρος να ζητήσει την απόσυρση των κ.κ. Συμβούλων της πλειοψηφίας για «διαβούλευση» για να πεισθούν.
Ευτυχώς και χωρίς τη δήθεν «πίεση» των πολιτών που εν τω μεταξύ είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου, οι κ.κ. Δημοτικοί Εκπρόσωποι (της πλειοψηφίας και μειοψηφίας) δεν υπερψήφισαν τα θέματα παρά τις απειλές περί διαγραφών και άλλων πολιτικών διώξεων.
Είναι προς τιμήν των κ.κ. Δημοτικών Εκπροσώπων (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) που διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους δεν άλλαξαν την απόφασή τους. Και είναι το ελάχιστο δείγμα μίας στάσης και συμπεριφοράς για την συνειδητή από τη Δημοτική Αρχή του κ. Μιχαλολιάκου υποβάθμιση των Δημοτικών Κοινοτήτων-Διαμερισμάτων σε εκτελεστικά όργανα της εξουσίας χωρίς αρμοδιότητες. Κατά τη γνώμη μου, έδωσαν ένα μάθημα Δημοκρατίας και Αξιοπρέπειας.

Πειραιάς, 23/01/2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ»